Аромат осіннього лісу і приємний смак злилися воєдино в салаті з сушених грибів, овочів і яєць. Підійде як для щоденного меню, так і для прийому гостей.
У раціоні моєї родини гриби присутні постійно. Вірніше сказати, поки ця сім’я складалася лише з двох осіб, мене і чоловіка, грибочки додавалися майже в усі супи, салати з сушеними грибами або свіжими печерицями прикрашали наш стіл якщо не кожні вихідні, то один раз в два тижні вже точно. А улюблений жульен готувала при будь-якому зручному випадку!
Але час йде, і з кількісним збільшенням сім’ї різко скоротилося число страв, які були частими і бажаними в нашому меню. З нього зникли гриби.
Я належу до тієї категорії матерів, які дуже ретельно підходять до харчування чада. Якщо перше м’ясо переважно використовувати індиче, значить, давала його, якщо перші котлети парові, значить, їмо їх всією сім’єю, ну а якщо гриби необхідно виключити з раціону дитини мінімум до 6 років, нічого не поробиш, так тому і бути.
Однак відкриваючи полку, на якій зберігаються сушені гриби, не насолодитися їх ароматом неможливо. Тому час від часу готую з ними салат. Як на мене, він завжди виходить смачним і ситним. Середній порції такого грибного салату цілком вистачає для хорошого обіду навіть чоловікові, не кажучи вже про нас, милих дам.
Складові:
- сушені гриби – 5-6 шт.
- морква – 2 середніх коренеплоду
- ріпчаста цибуля – 1 велика головка
- яйця – 2 шт.
- майонез – 1 маленький пакетик
- соняшникова олія – приблизно 3 столові ложки для пасерування + трохи води для соковитості
- сіль – щіпка (за бажанням).
Спосіб приготування
- Найперше, що потрібно зробити, – це підготувати гриби. Я впевнена, що ви сушили їх за всіма правилами, відповідно, відварювати теж будемо так, як належить. Кладемо грибочки з глибоку миску або ж каструлю і заливаємо окропом. Ми залишаємо на 20-30 хвилин. Вони набухнуть, розм’якнуть і стануть дуже податливими для того, щоб гарненько їх промити.
- Це робити можна під звичайною проточною водою. Після чого перекладаємо гриби в каструлю, повністю заливаємо водою, кидаємо 2-3 щіпки солі і варимо приблизно 40 хвилин після закипання на середньому вогні. Але на цьому процес підготовки сушених грибів не закінчується. Відкидаємо їх на друшляк, даємо стекти воді. Якщо часу немає, то руками віджимають з них зайву вологу, а вона буде, не сумнівайтеся. Морква з луком очищаємо, обмиваємо і подрібнюємо: морквину пропускаємо через середні зубці терки, цибулю шаткуємо досить крупно. Пасеруємо овочі до готовності на олії з додаванням буквально 50 г звичайної води. Вони будуть не смажитися на маслі, а гаситися у власному соку.
- Перекладаємо пассеровку в миску, куди кидаємо порізані на довгі смужки гриби.
- До цього всього додаємо відварені яйця, не забувши їх подрібнити.
- Заправляємо салат майонезом, трохи підсолюємо, перемішуємо. Подаємо в охолодженому вигляді як закуску. Смачного!
Поради / Господині на замітку:
- Сіль додавати в салат необов’язково, якщо взяли майонез з високою жирністю, і він сам по собі солоний.
- У цей салат можна покласти ще один інгредієнт – консервовану червону квасолю. Вона додасть йому пікантності і внесе новий відтінок смаку.
Автор: Ksysha0810