Будь-якій людині на території Росії і ближнього зарубіжжя знайоме таке дивне слово «чортівня», ні кому не потрібно пояснювати, що це закуска з хрону, помідорів і часнику. І якщо господині не роблять таку заготовку самостійно, то періодично купують баночки з гострою закускою в магазині.
Різних варіацій рецептів чортівня безліч, адже комусь подобається дуже «сильний» смак, а хтось любить смак ніжніше. Само приготування закуски не займає багато часу, труднощі лише в тому, як захистити очі і ніс від неймовірно роз’їдає запаху хрону. Сучасні прилади спрощують це завдання, адже подрібнити складові можна в закритому комбайні, але якщо для приготування використовується звичайна м’ясорубка, то і тут є маленька хитрість. На м’ясорубку потрібно одягнути великий щільний пакет і обв’язати його мотузкою навколо отворів, з яких виходить готова гостра приправа.
Складові:
- 1-1,5 кг свіжих помідорів будь-якого сорту, чим менше використовуєте помідорів, тим гостріше вийде закуска
- 100 г часнику
- 100 г кореня хрону, вага зазначений вже очищеного кореня
- 2 ст. л. цукру-піску
- 1-1,5 ст. л. солі.
Рецепт приготування чортівня
- Перед початком роботи з продуктами необхідно підготувати банки. Краще використовувати баночки невеликого обсягу. Банки вимити, простерилізувати – зробити термічну обробку будь-яким способом, добре просушити.
- Помідори вимити і дати стекти зайвій воді або протерти рушником, обрізати місце, де знаходилася плодоніжка, нарізати шматочками середньої величини.
- Часник і корінь хрону очистити.
- За допомогою м’ясорубки або комбайна подрібнити хрін, помідори і часник.
- Додати до овочевий масі сіль і цукор, добре перемішати.
- Розкласти готову чортівню по банкам і закатати або закрити щільно залізними кришками з різьбою, важливо використовувати тільки нові кришки.
- Зберігати приправу можна не тільки в холодильнику, а просто в темному і прохолодному місці. Зберігається така закуска буде 6-9 місяців. Рідко коли вона псується, вона лише може трохи змінити свої смакові якості.
- На замітку:
- Деякі господині доповнюють даний рецепт солодким або гострим перцем або додають рослинне масло, але це вже справа смаку.
- Навіть при використанні просто різних сортів помідорів смак заготовок буде досить сильно відрізнятися.