Пишні красиві булочки з джемом, оформлені у вигляді квітки і спечені в духовці, займуть гідне місце на солодкому святковому столі.
Скоро Великий Піст завершиться світлим святом Пасхи, до святкування якого будуть пектися паски і всілякі булочки, наповнюючи будинок ароматом смачної домашньої випічки. І вже зараз господині замислюються, що ж таке спекти, щоб порадувати своїх близьких в це свято. Пропоную вам спекти красиві булочки з яблучним джемом в формі квітки, які не будуть зайвими в святковому меню. Пишні, апетитні, гарної форми булочки, які можна просто відламувати шматочок за шматочком займуть гідне місце на святковому столі в світлий день, та й просто в будні. Щасти вам випічки!
Складові:
для опари:
- вода тепла – 75 мл
- дріжджі сухі активні – 1/2 чайної ложки
- цукор – 2 столові ложки
- борошно вищого сорту – 4 столові ложки
для тесту:
- борошно вищого сорту – 230 грам
- сметана 10-20% – 80 грам
- масло рослинне – 1 столова ложка
- сіль – ½ чайної ложки
для начинки:
- яблучний джем – близько 100 грам
для обмазки:
- крута заварка – 20 мл
- пелюстки мигдалю – 2 столові ложки.
приготування
- Приготувати опару. Для це в невелику ємність налити теплу воду, додати сухі активні дріжджі, борошно і цукор – пісок, добре перемішати віночком. Чашку з опарою накрити кришкою і залишити на 30 хвилин в теплому місці. Опара за цей час повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.
- У чисту чашку просіяти необхідну кількість борошна, всипати сіль, додати сметану, влити рослинне масло і перемішати дерев’яною ложкою до однорідності.
- У чашку з борошняної масою додати порціями опару, перемішуючи постійно ложкою. Коли стане важко перемішувати, викласти борошняну масу на припорошену борошном обробну поверхню і чистими руками замісити м’яке, еластичне тісто, зовсім злегка лінующее до рук.
- Приготовленого тесту надати форму кулі, покласти в чисту чашку, накрити чистим мокрим рушником і залишити підніматися в теплому місці на 2 години.
- Добре обминути піднялися тісто і розділити рівні частини по 10 грам кожна. Кожен шматочок злегка розкачайте в коло, покладіть по десертній ложці яблучного джему і сформувати маленьку круглу булочку.
- 7-8 булочок укласти щільно один до одного, формуючи квіточку, в невелику форму для випічки діаметром близько 15 см, застелену пергаментом і змащену олією. Таким же чином сформувати інші булочки.
- За допомогою силіконової пензлика змастити укладені в форму для випічки булочки крутий заваркою і посипати попередньо подрібненими пелюстками мигдалю, накрити чистим рушником і залишити для вистоювання на 20 – 30 хвилин для.
- Випікати булочки до зарум’янювання в розігрітій до 180 градусів духовці близько 20 хвилин.
- Готові булочки з яблучним джемом «Квіточки» вийняти з духовки і остудити.
Господині на замітку:
- замість яблучного джему можна використовувати будь-який інший на ваш смак;
- булочки можна замість мигдальних пелюсток, коли вони вже спечуть, покрити цукровою глазур’ю і прикрасити кольоровою посипкою.