Машхурда, або густий суп з мотивів узбецької кухні. Вариться з рису, бобової культури маш, овочів і м’яса.
Чи не бажаєте познайомитися з багатоликої і екзотичної східною кухнею? Хочу запропонувати вам рецепт густого супу машхурда з кулінарної спадщини сонячного Узбекистану. Смакову основу супу становитиме бобова культура маш, рис, м’ясо, велика кількість овочів і спеції. Замість рису в Середній Азії в машхурду іноді кладуть локшину або квасоля «лойя», проте в класичному варіанті супу присутній саме довгий рис. Для приготування супу з махаємо і рисом, можна використовувати яловичину, баранину або качку, як в моєму випадку. Суп виходить настільки ситним, густим і наваристим, що поєднує відразу і перше, і друге блюдо. «У цій машхурде повинна ложка стояти», – так характеризують жителі Середньої Азії правильно приготований суп. Згідно зі старовинною традицією, цей суп прийнято подавати з національним кисломолочним продуктом катик. У нашій країні замість катика можна використовувати сметану, несолодкий йогурт або кефір.
Складові:
- маш – 100 г
- рис – 50 г
- ніжки качки – 2 шт.
- приправа зіра – щіпка
- суміш перців (горошком) – щіпка
- суха м’ята – щіпка
- цибуля – 1 шт.
- часник – 1 зубок
- морквина – 1 шт.
- гарбуз – 200 г (за бажанням)
- корінь селери – 100 г
- картопля – 1-2 шт.
- кукурудза – 3-4 ст. л.
- суха паприка шматочками – 1 ст. л.
- гострий стручковий перець – за смаком
- мелена паприка – 0,5-1 ст. л.
- рослинне масло – 25 мл
- сіль за смаком
- зелень.
приготування
- Цей суп з махаємо і качкою можна віднести до різновидів смажених супів, то є всі інгредієнти для нього будуть обсмажувати. Для приготування супу використовуйте глибокий посуд з товстим дном (каструля, казан або сотейник). Розріжте ніжки качки або її крила на кілька частин. Сполосніть і злегка просушіть м’ясо. Сотейник розігрійте на плиті, налийте олії. Покладіть шматочки качки в сотейник спочатку шкірою вниз, підсмажте їх з усіх боків.
- Напередодні, перед тим як ви будете готувати суп, слід ретельно промити маш. Потім в мисці замочити його на ніч в теплій воді. Якщо ви цього не зробите, то варитися маш буде дуже довго. Після набухання маш приготується за 30-40 хвилин.
- В процесі обсмажування качки додайте спеції і сухі трави. Бульйон, який робиться на основі обсмаженої качки, виходить ароматним і набагато смачніше, ніж з відвареної птиці.
- Поки готуватися качка, очистіть і наріжте цибулю і часник.
- Морквину, а також гарбуз (за бажанням) наріжте маленькими кубиками.
- До м’яса додавайте цибулю, часник, моркву і гарбуз. Обсмажуйте все разом. Далі можна додати в сотейник корінь селери, нарізаний на кубики.
- Через 5-7 хвилин додайте суху паприку (мелену і в шматочках), гострий перець.
- Тепер всипте замочений маш. Перед тим, як його покласти, не забудьте сполоснути маш ще раз.
- Залийте всі інгредієнти, що знаходяться в сотейнику, водою (5-7 склянок). Готуйте на середньому вогні суп 30 хвилин. Далі в суп покладіть нарізаний на кубики картоплю. Якщо бажаєте, в це перша страва можна додати трохи кукурудзи.
- Відразу ж, після закипання, додайте рис. Тепер можна посолити ваш суп до смаку, і готувати ще 15 хвилин.
- В результаті у вас вийде густий суп з махаємо і рисом. Якщо консистенція здасться занадто густий, розбавляйте його в процесі варіння кип’яченою водою. Після того, як ви вимкніть суп, додайте в нього подрібнений свіжий кріп і петрушку.
З повагою, Ельба.