М’ясо і гриби – поєднання, яке подобається всім. У готовій страві ці продукти відмінно доповнюють один одного. Мені подобається використовувати дієтичну індичину і печериці.
Смачна і ароматна виходить індичка з грибами в соусі з вершків або молока. Взагалі, цей рецепт можна назвати ідеальним, адже ніжне дієтичне м’ясо цього птаха готувати краще саме з підливою – так сухувате філе буде бездоганним.
Грудка індички, підсмажена шматочками з печерицями та тушкована в білому соусі, може бути доповнено будь-яким гарніром, наприклад, смачним картопляним пюре зі сметаною, вареними або свіжими овочами, макаронами. Маючи тушковану індичку в холодильнику і змінюючи гарніри, ви можете не тільки урізноманітнити свій обідній стіл, але і істотно заощадити час на приготування обіду.
Складові:
- індичка (філе) – 470 г
- рослинне масло – 4 ст. л.
- печериці – 80 г
- молоко або вершки – 1 ст.
- ріпчаста цибуля -1 шт.
- сіль за смаком
для соусу:
- борошно – 1 ст. л.
- масло вершкове – 50 г
- молоко – 300 мл
- сухі прованські трави – 1 ч. л.
- сіль – 0,5 ч. л.
Рецепт приготування:
Перш за все, промийте філе індички і наріжте його невеликими шматочками.
Прокалив в сковороді 2 ст. л. рослинного масла, викладіть індичку і обсмажте до утворення на її поверхні рум’яної скоринки.
Спочатку з м’яса буде виділятися власний сік. Як тільки він випарується, влийте в сковороду 5 – 7 ст. л. молока або вершків. Зменшіть вогонь і тушкуйте індичку до повного випаровування молока. Молоко утворює на поверхні індички непомітну корочку і індичка в результаті виходить соковитіше.
Поки індичка гаситься, підготуйте до смаження цибулю та печериці. Гриби наріжте часточками, а цибулю кубиками.
Молоко випарувалося, додайте знову 5 – 7 ст. л. молока і продовжите гасіння.
В цей час обсмажте на окремій сковороді печериці з двома столовими ложками рослинного масла.
До наполовину обсмаженою грибам додайте цибулю. Лук з грибами доведіть до повної готовності. На це піде не більше 4 хв. В кінці злегка посоліть.
Смажені гриби з цибулею додайте до тушкованої індички, коли шматочки індички вже будуть легко проколюватися ножем.
Змішайте індичку з грибами, посуньте на одну сторону сковороди, на іншу сторону насипте ложку борошна.
Коли мука прогріється (через 30 сек.) Покладіть на борошно 50 г вершкового масла.
Як тільки масло розтане, змішайте його з борошном і з усім вмістом сковороди, залийте, поступово підливаючи, молоком (300 г) і посоліть (0,5 ч. Л.). Додайте в соус 1 ч. Л. сухих прованських трав. Саме прованські трави надають звичайному соусу неповторний смак.
Тушкуйте індичку з грибами, помішуючи, ще 3 хвилини, потім додайте свіжої або мороженої (як у мене) зелені петрушки і кропу, і відразу відключайте плиту. Зніміть сковороду, поки зелень не змінила свій колір.
Вже на відключеною плиті зелень розмішайте, вона залишиться яскраво зеленої.
Індичку можна вживати як самостійну страву, з чорним хлібом, з огірочком, так і з будь-яким гарніром.