З’єднання декількох видів риби, морепродуктів, білого вина, овочів, лимона і спецій, дарує воістину неповторний і смачний суп буйабес. Марсельська вуха, вперше приготована на узбережжі Середземномор’я, починає підкорювати гурманів нашої країни.
Тим, кому довелося побувати в ресторанах, розташованих на півдні Франції, напевно запам’яталося традиційне фірмове блюдо – буйабес. Класичний буябес, який варили марсельські рибалки кілька сотень років тому, являє собою суп на основі декількох видів риби. Книга французьких кулінарів La Cuisiniere provencale, що вийшла в світ у далекому 1895 році, стверджує, що в марсельну юшку можна класти до 40 видів риби! Для страви придатна макрель, сардини, горбуша, тріска, сьомга, морський окунь, сібас, дорада, корюшка, судак, а також інші їстівні представники морської фауни.
Через роки класична рецептура супу зазнала змін і в легендарний буябес стали класти овочеву заправку, морепродукти (мідії, кальмари, креветки), апельсин або лимон, часник, безліч приправ, а іноді навіть біле вино. Завдяки різноманітному поєднанню інгредієнтів, народився оригінальний рецепт рибного супу буйабес з неповторним пікантним смаком і тонким морським ароматом. Буйабес став своєрідною пам’яткою Провансаль і Марселя, адже практично кожен гість країни бажає покуштувати тарілочку знаменитої рибної юшки. Вартість порції справжньою марсельської юшки в середземноморських ресторанах часом перевищує 100 євро.
Якщо ви бажаєте оцінити смак популярного супу буйабес, зовсім не обов’язково вирушати на середземноморське узбережжя Франції. Дотримуючись наших інструкцій, ви легко зможете приготувати рибальське суп в домашніх умовах.
Складові:
- риба (морська, від 2 до 7 видів) – 500 г
- креветки – 150 г
- кальмар – 200 г
- мідії – 100 г
- картопля – 4 штуки
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- помідори – 4 шт.
- оливкова олія – 3 ст. л.
- вино біле – 1 стакан
- часник – 5 зубчиків
- перець чилі – 1/2 шт.
- лавровий лист – 3 шт.
- перець чорний (і білий, горошком) – 4-5 шт.
- цедра лимона – 1/2 шт.
- спеції для риби – 1 ст. л.
- орегано – 1 ч. л.
- базилік сушений – 1 ч. л.
- сіль за смаком.
Спосіб приготування
- Для цього супу підійде будь-який набір морепродуктів і кілька видів риби, від найдешевших, до дорогих сортів.
- Рибу слід почистити, помити, нарізати шматками. Морепродукти (кальмар, мідії, креветки) помити. Кальмари почистити, нарізати квадратами 4х4 сантиметри. З креветок (королівських) видалити панцирі.
- Набір овочів і спецій для супу буйабес також варіює. Але завжди це будуть томати, цедра лимона, біле вино, цибуля і часник. З картоплею суп виходить більш наваристим.
- Цибулю і часник нарізати дрібно.
- У каструлю налити оливкову олію.
- Беремо помідори (свіжі або заморожені), знімаємо шкірку, нарізаємо кубиками і додаємо до цибулі з часником. Гасити цибулю, часник і томати 5 хвилин.
- Картоплю почистити, нарізати дрібними кубиками.
- До помідорів, цибулі і часнику додати нарізану картоплю, лавровий лист, цедру лимона, все спеції, шматочки перцю чилі.
- Налити в каструлю три літри води, варити 20 хвилин до готовності картоплі.
- Влити біле вино, посолити, закласти підготовлені шматки риби і морепродукти.
- Суп не заважати. Просто ложкою акуратно притиснути все до дна, щоб рідина покрила рибу і морепродукти.
- Варити після цього на повільному вогні 3-4 хвилини.
- Готовий наваристий буябес тепер залишається розлити по тарілках. Суп подається з часниковим соусом «Руї» і сухариками. Сподіваємося, що вам вдалося влаштувати справжнє свято смаку!
Господині на замітку:
- У буябес при варінні нерідко кладуть кілька гілочок селери.
- Щоб приготувати соус «Руї», вам знадобиться: 3 яєчних жовтки, 2 ст.л. оливкового масла, щіпка чорного меленого перцю, 4 подрібнених зубчики часнику. Всі інгредієнти ретельно перемішайте, готовий соус подавайте в соуснику.