Кожен поціновувач насіння обов’язково повинен вміти самостійно їх посмажити! Тільки так можна насолодитися по-справжньому смачними ласощами.
Родина насіння – Америка. Саме звідти вони потрапили спочатку в Європу, а потім до нас. Однак тільки російська людина змогла зробити цей продукт справді цінним. І справа навіть не в маслі, яке видобувають з насіння соняшників. Просто таке улюблене проведення часу як клацання насіння з’явилося саме завдяки нашому народові. І це дійсно смачно! Настільки, що відірватися неможливо! Найкращі насіння виходять, якщо посмажити їх самостійно. Як смажити насіння на сковороді, в духовці і за допомогою інших сучасних кухонних гаджетів, я зараз вам розповім.
Способів приготування існує досить – кожен зможе вибрати відповідний. Хтось любить лише трохи підсушені, хтось – в міру підсмажений, кому-то по душі солоні, а деяким солодкі. Загалом, у кожного свої переваги.
вибираємо правильно
Який би рецепт не був обраний, основа успіху в першу чергу в тому, наскільки якісне насіння соняшнику куплені. Ідеальне насіннячко має бути середнього розміру, «пузатенькі», тобто як би надуте, з тонкою шкіркою. Колір чорний. Якщо воно смугасте, то краще не брати – ядерце може і буде смачним, але лушпиння в такому настільки щільна, що від процесу клацання навряд чи отримаєте задоволення. Хоча, про смаки не сперечаються.
При покупці не слід соромитися і принюхуватися – аромат якісних сирого насіння не може віддавати прілості, вогкістю і будь-якими іншими неприємними запахами.
Не зайвим буде оцінити смак – тут орієнтуйтеся на власні переваги. Я люблю, коли ядерце має трохи солодкуватий присмак і дуже щільну консистенцію.
До речі, на що не обов’язково звертати увагу, так це на наявність домішок в продукті. Сміття легко видаляється.
смажимо
На пательні
Найпоширеніший спосіб приготування хрусткого ласощів – жарка в сковорідці. Краще для цих цілей вибрати чавунну – вона ідеально тримає тепло і рівномірно прогрівається.
Куплене сире ласощі спочатку добре промиваємо. Якщо занадто багато сміття, то спершу в каструлі, потім в ситі або друшляку під проточною водою.
Після – висипаємо все на рушник, щоб стекла зайва волога. В цей час сковорода розжарюється.
Зменшуємо вогонь до середнього і висипаємо вимиті насіння соняшнику. Періодично перемішуємо, щоб все присмажувалося рівномірно.
Скільки смажити насіння? Тут теж як кому подобається. Я чекаю, поки почнеться легке потьохкування і пробую – ядерце набуває більш яскравий смак, а колір його темніє до кремового відтінку. Зазвичай на це йде 12-15 хвилин.
Потім відразу пересипаю вміст сковороди в глибоку тарілку і залишаю на 20-30 хвилин. В ідеалі – до повного охолодження. Краще накрити рушником. Є невеликий секрет – якщо після смаження відправити насіння відразу в холодильник, то чистити їх буде ще легше!
В духовці
У духовці смажене насіння готуються не гірше. Все точно так же – вимити, висушити і висипати на деко. Кожні 2-3 хвилини діставати і помішувати. Пробу знімати через 10 хвилин.
Я довго не могла зрозуміти, при якій температурі смажити насіння. Якщо занадто висока – підгорають, якщо низька, то процес затягується і виходить не дуже смачно. На практиці з’ясувалося, що оптимальна – 160-180 градусів. При цьому насіння повинні бути насипані шаром 2-3 см. Якщо є конвекція, то включіть її в кінці на 30-40 секунд.
Після цього дістаємо, висипаємо в ємність, накриваємо сухим рушником і залишаємо до повного охолодження.
До насінню на сковороді або деку можна додати соняшникова нерафінована олія. Я люблю трохи скропити в середині смаження – так хрустяшкі стають більш ароматними. Якщо влити жир на початку, то він підгоратиме. Надмірна кількість масла теж погано – насіння все увібрати не зможуть, і їсти їх буде не дуже приємно.
Смажимо з сіллю
Якщо ви любите солоні насіння, то додайте при смаженні сіль.
Краще брати сіль дрібного помелу і всипати її в середині смаження відразу після соняшникової олії. До речі, солоні насіння смажаться саме з додаванням олії – жир в цьому випадку виступає сполучною ланкою.
Є спосіб, який дозволяє посмажити солоні насіння без масла. Розчиняємо в 100 мл звичайної води 0,5- 1 ч.л. солі. Виливаємо цей розчин в насіння через 2-3 хвилини після початку смаження. Періодично помішувати. Вода випарується, а присмак залишиться.
Подивіться відео:
Якщо насіння очищені
І в духовці і в сковорідці можна посмажити вже очищені насіння. З цим продуктом все ще простіше. Висипаємо в ємність і, помішуючи, смажимо до готовності на середньому вогні. При бажанні можна підсолити за 2-3 хвилини до закінчення смаження.
Часу на приготування без лушпиння йде менше – вже через 5-7 хвилин можна вимикати. Любителям підсмажений можна потримати трохи довше, тільки не забуваючи помішувати.
До речі, для очищеного ласощі прийом з холодильником використовувати не варто – від різкого температурного перепаду ядра стануть більш крихкими.
Тепер про гарбузових побратимів
Гарбузове біле насіння – чудове ласощі. І, звичайно ж, їх теж смажать. Процес майже такий же – висипаємо рівномірним шаром, помішувати і смажимо до готовності. Тільки додавати масло ні до чого. Сіль – за бажанням.
Якщо ж гарбузове насіння тільки дістали з самої гарбуза, то перед смаженням потрібно їх ретельно вимити і підсушити кілька днів.
Особисто я люблю висушені, а не підсмажені білі насіння. Тому мені більше подобається використовувати духовку. Температуру виставляю 150 градусів. За часом може зайняти близько 20 хвилин.
Як ще можна готувати насіння
Сучасні кухонні гаджети теж відмінно підійдуть для приготування смачних смаженого насіння соняшнику і гарбуза.
Як я смажу насіння в мікрохвильовці написано в одній зі статей.
Можна скористатися і мультиваркою. У цьому випадку важливо виставити режим і не забувати помішувати. У моїй підходить режим «жарка».
Єдине застереження – не можна в мультфільмі готувати солоні насіння з водою. Як відомо, внутрішнє покриття чаші не витримує різких температурних перепадів, яке відбудеться при додаванні води.
Резюмую. Посмажити смачно насіння можна декількома способами і за допомогою будь-яких кухонних помічників. Головне – вибрати якісний сирий продукт і знайти свій улюблений рецепт.