Навага, тушкована з овочами і яблуками – святкова вечеря, та й годі. Навага сама по собі дуже смачна риба. Її біле, трохи пружне м’ясо, має яскравий ароматом, приємною ніжністю, м’якістю. А якщо приправити навагу овочами з яблуками, тоді дійсно виходить неповторне пишність смаку.
Свіжа, тільки що спіймана навага, як і будь-яка інша риба, сама соковита і неймовірно апетитна. В процесі зберігання м’ясо її стає більш щільним, але, тим не менш, смак риби продовжує радувати і приносити справжнє гастрономічне задоволення.
Ситну навагу ми будемо готувати з овочами і яблуками. Взагалі, овочева суміш потрібна не для гарніру, а для смаку. Гасяться всі інгредієнти, включаючи рибу, в одному сотейнику, тому відмінно доповнюють і насичують один одного. Яблуко присутній в складі не випадково – ми вам порадимо вибирати саме кислий сорт. Яблуко, подібно лимону, буде надавати приємну кислинку, але зробить це більш ніжно і делікатно. Найбільше таке рибне блюдо поєднується з домашньою локшиною, картопляним пюре, відварною рисом.
Складові:
- навага – кілька тушок
- сіль
- запашний мелений перець
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- кисле яблуко – 1 шт.
- сметана – 2 ст. л.
- соняшникова олія.
Спосіб приготування:
- Рибу необхідно розморозити, відокремте голову і випатрати. Добре помийте тушки наваги і поскоблите їх ножем. Розділіть рибу на великі шматки. Середнього розміру тушки можна розрізати навпіл.
- Головку ріпчастої цибулі очистіть від шкірки і дрібно порубати. Морква помийте, очистіть і пропустіть через тертку з великими отворами. Яблуко кислих сортів помийте, видаліть шкірку, плодоніжки і насіння. Яблучну м’якоть порубати на невеликі шматочки.
- Подрібнену цибулю, моркву і яблуко – це ароматна і соковита подушка для наваги. У сковороду налийте олію, нагрійте його і починайте формувати подушку. Спочатку розкладіть по всій поверхні цибулю, потім яблуко, після нього – натерту моркву. Зверху покладіть шматки наваги. Добре посоліть і приправте запашним меленим перцем. Накрийте дружну компанію кришкою і тушкуйте на середньому вогні приблизно п’ятнадцять хвилин.
- Сковороду краще вибрати з товстим дном – так більш рівномірно розподіляється жар в сковороді, тому менше ймовірності, що овочі підгорять.
- Пару столових ложок сметани розведіть половиною склянки кип’яченої води, добре перемішайте і залийте навагу. Перемішувати саму страву не потрібно. Знову накрийте сковороду кришкою і продовжуйте гасити навагу до готовності. Це зовсім недовго – ще хвилин п’ятнадцять, і можна знімати сковороду з вогню.
- Аромат від страви – просто карколомний. Подавайте навагу відразу ж, з пилу, з жару. Смачного!
Господині на замітку:
- До списку овочевий подушки можна додати корінець петрушки.
- Прикрасьте готову страву гілочкою зелені або тертим сиром.
- Ознайомтеся з рецептом риби хек на овочевій подушці в духовці – це теж смачно.