Ароматна макова начинка – одна з найсмачніших і простих начинок для булочок і пирогів, яка особливо популярна в слов’янської кухні.
Мак – це не тільки гарний червоний польовий квітка, але і дивовижна рослина, яка використовується для декоративних, лікарських та харчових цілей. Макові насіння корисні і поживні, в них містяться вуглеводи, білки і цінні жирні олії. Зрілі насіння рослини мають приємний смак, тому, здавна широко використовуються в слов’янської кулінарії. Сухими зернятками посипають зверху калачі, булочки, бублики; їх додають в халву, в молотом вигляді використовують як загусник для соусів. Також з макових зерен готують начинку, яку традиційно використовують для наповнення рулетів, пирогів, булок, рогаликів. Сьогодні ми докладніше зупинимося на тому, як легко і швидко приготувати смачну макову начинку в домашніх умовах.
Складові:
- мак – 125 г
- молоко – 50 мл
- масло вершкове – 25 г
- цукор – 60-70 г
- яйце – 1 шт.
Примітка: Молоко і цукор можна брати в інших пропорціях, щоб отримати начинку гущі-рідині і солодший – преснее. Все залежить від ваших смакових уподобань.
Спосіб приготування
- Мак перемолоти в кавомолці.
- Молоко нагріти. Додати масло в молоко, дати розтанути. Додати в молочно-масляну масу цукор, розмішати.
- Додати в суміш з молока, масла і цукру мелений мак, розмішати. Дати охолонути, заодно мак трохи набубнявіє. (Мак обов’язково потрібно процідити через сито після того, як молока охолоне).
- Додати в масу яйце, розмішати. Яйце зазвичай додають в тому випадку, коли начинка буде для булочок або пирогів. Яйце потрібно для в’язкості начинки.
- Апетитна макова начинка готова. Тепер можна приступати до випічки домашнього здоби.
Господині на замітку:
- Замість цукру в макову начинку можна додати мед.
- Доповнити макову начинку можна жменею родзинок.
- Для смаку і аромату в макову начинку можна додати 20-30 г коньяку.