Морквяно-імбирний суп-пюре з кислими нотками лимона і пікантним ароматом шафрану – це неповторна палітра смаку, має безліч переливів і відтінків. Спробувати – потрібно, а забути – просто неможливо.
Суп-пюре з моркви з імбиром – густий овочевий суп, дуже ніжний, смачний і надзвичайно «ошатний». У цій страві яскрава соковита морква чудово поєднується з ситним картоплею, ріпчаста цибулею, часником і імбиром, який надає страві легку пікантну нотку. Лимон наповнює суп цитрусовим смаком і ароматом, а перець чилі – гостротою. Для приготування страви не потрібні молочні продукти, на відміну від французького картопляного супу-пюре, тому він припаде до смаку тим, хто поститься людям і вегетаріанцям.
Складові:
- морква – 500 г
- корінь імбиру – 5 см
- лимон – половинка
- картопля – 1 бульбу
- цибуля ріпчаста – 1 головка
- часник – 3 зубчики
- перець чилі червоний – 1 стручок
- овочевий бульйон або вода – 1 л
- оливкова олія – 2 ст. л.
- масло кунжутне – 1 ч. л.
- перець чорний горошок – 5 шт.
- сіль за смаком
- шафран – щіпка.
Спосіб приготування:
- Моркву і картоплю очистіть від шкірки. Лук звільніть від лушпиння. Всі овочі ретельно вимийте.
- Наріжте моркву, картоплю і цибулю кубиками невеликого розміру.
- Налийте воду або бульйон в каструлю об’ємом 2 л. Доведіть до кипіння. Всипте нарізані овочі і пропущений через прес очищений і промитий часник. Додайте горошини перцю.
- Дайте закипіти, після чого вогонь зменшите, і накрийте каструлю кришкою, але нещільно. Варіть суп 20 хвилин. Тим часом корінь імбиру очистіть від шкірки, промийте та дуже дрібно наріжте.
- Перець чилі вимийте, неодмінно вичистіть насіння, а м’якоть дрібно наріжте.
- На маленькій сковороді розігрійте оливкову олію. Викладіть подрібнені імбир і перець чилі. Обсмажте їх на слабкому вогні не більше 1 хвилини, постійно помішуючи. Обов’язково простежте, щоб чилі і імбир не підгоріли, в іншому випадку смак готового блюда буде зіпсований.
- З половинки лимона карбовочним ножем зніміть цедру.
- А з м’якоті цитруса вичавіть в сковороду сік, добре перемішайте лопаткою і продовжуйте готувати ще 2 хвилини. Потім влийте кунжутне масло і смажте до загустіння. Імбирний соус готовий.
- Додайте його в каструлю до овочів. Приправте за смаком сіллю.
- Скориставшись занурювальним блендером, подрібніть суп до стану пюре.
- Потім суп-пюре розігрійте на дуже маленькому вогні, не забуваючи помішувати. Розлийте ніжний і ошатний вегетаріанський суп-пюре з моркви з імбиром в супові чашки, посипте цедрою лимона і прикрасьте шафраном.
Господині на замітку:
- Для багатшого смаку готову страву можна посипати подрібненою зеленню ароматної кінзи. Також з супом-пюре чудово гармонують грінки з білого і житнього хліба.
- Для приготування супу необов’язково використовувати перець чилі червоного кольору, цілком підійде і зелений.