Якщо ви любите страви з птиці, то вже напевно випробували на своїй кухні десятки рецептів. Курка в рукаві, качка з яблуками, запечена гуска – здавалося б, що може бути смачніше? Але насправді, на цьому перелік дивовижних страв з птахи не завершується. Індичка тушкована зі сметаною – це те блюдо, яке потрібно приготувати хоч раз в житті. Корисне дієтичне м’ясо індички в ситно сметанному соусі – відмінний вибір для святкового столу!
Складові:
- індичка (тушка) – ціла або половина
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- сметана – 1 ст.
- сіль за смаком
- чорний мелений перець – за смаком
- рафінована соняшникова олія.
приготування
- Для приготування цієї страви можна взяти тушку індички, але в нашому розпорядженні виявилася половина. Це не принципово, адже все одно індичку ми готуємо частинами, а не цілої. Отже, для початку потрібно обробити птицю. З однієї тушки повинні вийти приблизно такі шматочки: два крила, дві коліні, два стегна, шия, нутрощі, 4 частини грудинки, 4 частини спинки. Шию і нутрощі (печінка, серце і шлунок) відразу ж поміщаємо в окрему посудину – з них можна зварити відмінний суп. Очевидний козир індички в тому, що птах ця велика. Значить, і з крил вийдуть повноцінні порційні шматочки, чого не можна сказати про курку. Кожен шматочок промиваємо і промокаємо паперовим рушником, щоб забрати зайву воду.
- У блюдце насипаємо сіль і перець, перемішуємо їх. Замість перцю можна використовувати більш ніжну приправу, якщо ви не любите гострих страв.
- Обтирає кожен шматочок індички сумішшю солі з перцем і складаємо на тарілку або блюдо. Ставимо в холодильник мінімум на півгодини, щоб м’ясо злегка замаринувалося.
- Дістаємо сковороду, ставимо на вогонь. Наливаємо на дно рослинне масло і викладаємо на розігріту сковорідку шматочки птиці. Обсмажуємо їх до золотистого кольору з двох-трьох сторін. Індичка велика, тому обсмажити все її частини за один «присід» не вийде: тільки порціями, по черзі.
- Обсмажені шматочки індички складаємо в посуд з товстим дном (наприклад, в гусятницю), попередньо змащену олією. Поки обсмажується друга порція птиці, цибуля чистимо і нарізаємо півкільцями. Викладаємо цибулю поверх шматочків індички.
- Потім заповнюємо гусятницю, склавши зверху на цибулю інші обсмажені порційні шматки птиці. Накриваємо посуд кришкою і тушкуємо на невеликому вогні протягом години. Час від часу підливати трохи води, щоб індичка не пристає до дна. Якщо ви брали магазинну індичку, години в гусятниці для її приготування буде достатньо. У нашому ж випадку птиця свійська, тому на гасіння йде майже дві години.
- Якщо птах вже готова (добре відстає від кісток), можна залити її сметаною. Якщо сметана у вас густа, її краще злегка розбавити водою, щоб вийшло щось на зразок соусу. Залив птицю сметаною, потрібно накрити гусятницю кришкою і протушкувати страву ще кілька хвилин.
- Індичка тушкована в сметані готова! Вона відмінно поєднується з картоплею-пюре і гілочками молодої черемші!