На столі сьогодні порожньо? Пропоную зробити смачні вареники з капустою! Рецепт простий і традиційний, який освоїть кожна господиня.
Підготовка тесту для вареників – ціле мистецтво. З першого разу рідко у кого виходить замісити ніжне тісто, яке одночасно буде і дуже еластичним, завдяки чому вареники при варінні не розваляться. Але не варто переживати з приводу того, що ви беретеся за таке тісто вперше. За допомогою нашої кулінарної інструкції все вийде так, як потрібно. Найголовніше – не шкодувати сил і часу на вимішування.
Начинкою для вареників можуть бути як солоні, так і солодкі наповнювачі. Вареники з капустою на пару – варіант безпрограшний, так як рідко знайдеться той, хто їх не любить. Приступаємо!
Складові:
- борошно – 2,5 склянки
- молоко 2,3% – ½ склянки
- яйце куряче – 1 шт.
- масло рослинне – 2 ст. л.
- капуста білокачанна – 200 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- вода – ½ склянки
- томатна паста – 1 ст. л.
- сіль за смаком.
Покроковий рецепт приготування:
- Перед тим, як зайнятися тестом, потрібно приготувати начинку. Подрібнену капусту обсмажте на олії разом з ріпчастою цибулею протягом 5 хвилин на сильному вогні. Потім зменшіть вогонь до середнього, тушкуйте під кришкою з додаванням води ще хвилин 15.
- Підготуйте обробну поверхню, просійте через дрібне сито борошно гіркою. Трохи борошна (трохи менше однієї склянки) залиште в чаші.
- Куряче яйце розбийте в борошно, що залишилася в чаші, влийте все молоко, добре перемішайте. Але не варто ставити за мету, розбити всі грудочки – вони зникнуть пізніше самі собою.
- Тепер, отримане рідке тісто вливають в борошно, що вже просіяна, гіркою на дошці. Вливайте тонкою цівкою оной рукою, а другий за допомогою вилки швидко втручайтеся борошно в рідину.
- Додайте рослинне масло і замішують тісто далі вручну. Сильно тисніть на нього нижньою частиною долоні і перевертайте час від часу. Приблизно через 7 хвилин замісу тісто вже перетворюється в гладкий щільний шар, який при розрізі має абсолютно гладку текстуру. Накрийте його плівкою і залиште на 15-20 хвилин.
- Тим часом капуста вже загасили, можна додати в неї ложку томатної пасти, перемішати і вимкнути. Начинка повинна охолонути.
- Підготовлене тісто не виймайте з пакета, воно швидко підсихає. Просто відріжте невеликий пласт від тесту, розділіть його на кілька частин і розкачайте качалкою в кружечки.
- По чайній ложці з гіркою викладайте начинку по центру кружечка, зліпити краю вручну. Тут розміщена наша докладна відео-інструкція про те, як ліпити вареники. Вареники в такому вигляді вже можна відварити, але краще їх помістити на присипане борошном блюдо і поставити на кілька хвилин у морозильну камеру, а потім варити.
- Коли ви почнете готувати вареники на пару – змастіть трохи рослинним маслом чашу пароварки. Варяться домашні вареники 15 хвилин після закипання води.
- Готову страву подавайте з будь-яким соусом або вершковим маслом. Моїм рідним найбільше подобається є капустяні вареники зі сметаною або з гірчицею.
Порада:
- Готуйте велику порцію вареників, в морозилці вони відмінно зберігаються кілька місяців в сирому стані.
- Начинка з капусти буде ще смачніше, якщо в неї додати трохи подрібнених грибів, як це зроблено в цьому рецепті вареників з начинкою з картоплі з грибами.
Автор: – Каприз Ольга.