Кухня Греції дуже нагадує нашу – ті ж основні інгредієнти, схожі технології приготування, смачна і ситна їжа.
Складне і незвичне нашому слуху назва приховує під собою досить просте блюдо грецької кухні. Це ні що інше як тушкована капуста з рисом. Готується лаханорізо дуже швидко і може стати відмінною підмогою для зайнятих господинь.
Ця страва не тільки просте в приготуванні, але і дуже корисне. Підійде воно навіть для дитячого меню. Можна його використовувати як гарнір до будь-яких м’ясних, рибних страв. Гриби також непогано поєднуються з лаханорізо. Тушкована капуста з родзинками – ще одне схоже блюдо.
Складові:
- білокачанна капуста – 600 г
- рис – 200 г
- велика цибулина – 1 шт.
- томатна паста – 2 ст. л.
- цукровий пісок – 2-3 щіпки
- кипляча вода – 300 мл
- копчена ковбаса – 100 г (за бажанням)
- рослинне масло – 3 ст. л.
- сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Як приготувати:
Очистіть цибулину, наріжте її півкільцями і обсмажте до прозорості на олії, як на фото.
Капусту звільніть від грубих листя, тонко наріжте і додайте до обсмажують цибулі. Присипте цукром і обсмажують овочі на сильному вогні близько 5 хвилин. За цей час вони повинні встигнути підрум’янитися і навіть злегка карамелізуватися.
Рис багаторазово промийте в холодній воді, просушіть за допомогою паперового рушника і закиньте в сотейник до овочів. На цьому ж етапі додайте всі необхідні спеції.
Томатну пасту розведіть в киплячій воді і отриманим соусом залийте рис з овочами. Накрийте сотейник кришкою і тушкуйте лаханорізо близько 20 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи, щоб нічого не пригоріло.
- За 3-4 хвилини до кінця приготування наріжте кубиками копчену ковбасу і закиньте її до рису і капусті. Ковбаса додасть страві особливу нотку і зробить його ще більш насиченим і ароматні. Якщо немає ковбаси, то подайте разом з капустою смажені свинячі реберця на сковороді.
- Лаханорізо дуже смачно як в гарячому, так і в холодному вигляді, так що коли саме ви вирішите його подати не так вже й важливо. Втім, дочекатися повного охолодження дуже важко, так як аромат страви розбурхує і викликає звірячий апетит.
Ось непоганий сайт, на якому ви можете знайти цікаві кулінарні рецепти на всі випадки.
Господині на замітку:
- Капусту для приготування лаханорізо допускається використовувати і краснокочанную.
- Ковбасу при бажанні можна замінити м’ясом, попередньо обсмаженою до готовності.
- Для більш яскравого кольору готового блюда потрібно додати до цибулі нарізану кільцями моркву.
Автор: Світлана Сорока