Гюльчехра! Правда, гарна назва у страви? Ця страва узбецької кухні, яке готується з курки з додаванням сметани. Куряче м’ясо в ніжному білому густому соусі, насиченому спеціями, часником і зеленню робить це блюдо просто чарівним. Гюльчехра з’їдається просто до останньої краплі. І маса подяк і захоплення Вашим кулінарною майстерністю Вам точно забезпечена, байдужих вже точно не буде. Гульчехра – це дуже просто і шалено смачно!
Узбецька.
Спосіб приготування: варіння.
Час приготування: близько 1 години.
Інгредієнти на 8 порцій:
- куряче м’ясо (можна з кістками) або куряча грудка – 800-1000 г
- цибуля ріпчаста великий – 1 штука
- молоко 3,2% – 100 мл
- борошно вищого сорту – 3 столові ложки
- хмелі-сунелі – 1 чайна ложка
- кмин – ½ чайної ложки
- цукор-пісок – ½ чайної ложки
- сметана 20% – 180 г
- бульйон (овочевий або курячий) – 500 мл
- сіль за смаком
- часник – 6 зубчиків
- зелень петрушки і кропу – ½ пучка
- рослинне масло (для обсмажування) – 4 столових ложок.
Рецепт приготування:
- Для приготування Гюльчехра можна використовувати як рубані шматки курки, так і тільки філе курячої грудки. Я вирішила взяти грудку, так як вона більш дієтично. Курячі грудки помити, обсушити і нарізати невеликими шматочками. Нагріти на середньому вогні в сковороді 2 столові ложки рослинної олії і додати порізані шматочки курячої грудки.
- Обсмажити нарізані шматочки курячої грудки, періодично помішуючи, до легкої скоринки.
- Молоко налити в чашку і додати борошно. Добре перемішати борошно в молоці, щоб не утворювалося грудочок. Використовуйте холодне молоко, тоді борошняних грудочок не буде.
- До молочно-борошняної суміші додати сметану, цукор-пісок, кмин, приправити хмелі-сунелі. Добре перемішати до однорідності.
- Ріпчасту цибулю почистити, сполоснути під холодною водою і нарізати півкільцями. Порізану цибулю обсмажити на олії (2 столові ложки) до золотистого кольору.
- Обсмажені до рум’яної скоринки шматочки курячої грудки покласти в каструлю або сотейник і налити бульйон. Довести до кипіння на середньому вогні.
- У злегка киплячий бульйон з шматочками обсмаженої курячої грудки поступово ввести молочну суміш зі спеціями. Помішуючи, гасити близько 5 хвилин. Молочний соус загусне. Продовжуючи гасити, додати обсмажений до золотистого кольору ріпчасту цибулю, перемішати. Посолити і ще тушкувати близько 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Налити Гюльчехра в тарілку, посипати дрібно порізаною зеленню кропу і петрушки і додати подрібнений часник.
-
Декілька порад:
- на гарнір подати картопляне пюре;
- якщо збільшити кількість бульйону, то «Гюльчехра» буде вже як першу страву, до якого подається хліб у великій кількості.