Ви, напевно, зустрічали на полицях супермаркетів в невеликих пакетиках крупу під таким гучним і таємничою назвою – кускус. Кускус – це східна пропарена манна крупа з твердих сортів пшениці. «І що ж з нею готувати?» – запитаєте Ви. А, наприклад, ось як я, яблучно-грушевий мус з кускус під «шапочкою» з безе. Цим смачним десертом зможуть поласувати і діти, і дорослі. Готувати зовсім просто, але який чудовий результат! Повітряне, ніжне як хмарка безе з легким, кисло-солодким мусом просто тане в роті! А Ви погляньте на фото, і все зрозумієте самі!
Складові:
для мусу:
- яблуко – 1 штука (близько 150 г)
- груша – 1 штука (близько 150 г)
- кускус – 7 столових ложок
- цукор – 25 г
- сік лимона – 3 столових ложок
- мед натуральний – 1 столова ложка
- яблучний сік (або вода) – 150 мл
для безе:
- білок курячий – 1 штука
- цукор-пісок – 40 г
- сіль – щіпка.
Рецепт приготування
- Кускус насипати в глибоку чашку.
- 110 мілілітрів яблучного соку (або води) налити в сотейник і довести до кипіння. Гарячим соком кускус, перемішати, накрити чашку кришкою і залишити кускус для набухання.
- Яблуко і грушу помити, очистити від шкірки і насінної серцевини. Очищені яблуко і грушу порізати невеликими шматочками і скласти в сотейник. Відразу ж, щоб уникнути потемніння фруктів, влити лимонний сік і добре перемішати.
- Потім в сотейник з нарізаними яблуком і грушею додати, що залишився яблучний сік (або води) і цукор-пісок. Сотейник поставити на середній вогонь, і варити фрукти до м’якості, постійно помішуючи, приблизно близько 8-10 хвилин.
- Доведені до м’якості нарізані шматочки яблука і груші разом з сиропом додати в набряклий кускус. Сюди ж додати натуральний мед. За допомогою міксера або блендера збити до однорідності. Збивати необхідно не менше 4 хвилин, тоді мус вийде дуже повітряний і ніжний.
- Приготований мус розкласти в маленькі баночки.
- Приготувати безе: для цього білок збити з сіллю в міцну і густу піну. Як тільки білки перетворяться в пишну піну, яка добре тримається на віночку, додати частинами цукор-пісок і збивати до піків.
- Відсадити красиво безе за допомогою кондитерського мішка (або просто можна викласти ложкою) поверх яблучно-грушевого мусу, викладеного в баночки.
- Баночки з яблучно-грушевим мусом з кускус під «шапочкою» з безе поставити акуратно в форму для випічки і поставити в ХОЛОДНУ духовку. Включити духовку на 200 градусів і запікати близько 10 хвилин при зростаючій температурі, все залежить від працездатності Вашої духовки, до зарум’янювання безе.
- Декілька порад:
- замість цукру-піску для приготування безе можна використовувати цукрову пудру;
- замість баночок можна використовувати невеликі склянки або порційні формочки для випічки.