Солоний оселедець може бути не тільки самотоятельним стравою, а й основою для приготування салатів і смачних паштетів. Паштет з оселедця виходить особливо ніжним, якщо в нього додати яйця і яблука.
Оселедцева паштет можна подати на святковий стіл в тарталетках, і це буде хороша закуска до аперитиву. У будній день просто намажте паштет з оселедця на шматочок чорного хліба, додайте з колечко ріпчастої цибулі і гілочку кропу, і з’їжте на полуденок або вечерю, або коли просто бажаєте трохи перекусити.
Цей паштет приготований з слабосоленої оселедця, тому він не здається занадто солоним. Ріпчасту цибулю і яблуко, додані в такий паштет, надають йому соковитість, якусь пікантність, а вершкове мало робить масу пластичної, тому паштет легко намазується на бутерброд. І, нарешті, відварені яйця пом’якшують різкість оселедцевого смаку.
Паштет з оселедця, приготований за цим рецептом, можна навіть їсти ложкою, і він не здасться нудотним або занадто солоним.
Складові:
- оселедець Малосолоне – 3 шт.
- яйця – 4 шт.
- яблука – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- масло вершкове, розм’якшене – 180 г.
Рецепт приготування
Підготуйте оселедець, відріжте голову і зніміть шкуру. Шкуру зручніше знімати, починаючи з голови, а не з хвоста. У оселедця видаліть основні великі кістки, хребет з ребрами і остисті відростки від хребта. Оселедець перейдіть через м’ясорубку.
Відваріть 4 яйця, охолодіть, потім почистіть і теж перейдіть в м’ясорубці.
Цибулину почистіть і також відправте в м’ясорубку.
У яблука зніміть шкірку, видаліть серцевину і пропустіть через м’ясорубку.
Розм’якшене вершкове масло (180 г) наріжте на кубики, щоб воно ще краще розтануло і стало дуже м’яким і пластичним.
- Вершкове масло змішайте з оселедцева паштетом.
- Для того, щоб паштет став однорідним, розмішайте його блендером. Зберігати паштет з слабосоленої оселедця можна в скляній, щільно закритій банці в холодильнику протягом тижня.
Господині на замітку:
- Для оселедцева паштету більше підійдуть яблука, кислі на смак і мають пухку м’якоть.
- Фаршмак по-єврейськи – це теж рецепт паштету з оселедця.
Це цікаво:
- В оповіданні Чехова «Ванька», хлопчик Ванька Жуков, відданий в місто в підмайстер до шевця, писав «на село дідусеві, Костянтину Макаровичу», про своє нелегке частці і про те, як одного разу господиня покарала його тільки за те, що він не правильно чистив оселедець, ні з голови, а з хвоста. Цитата: «Вона єйної мордою почала мене в харю тикати!».