Існує велика кількість рецептів шарлотки. Звичайно класичної є шарлотка з яблуками, але ми вирішили відійти від кулінарних канонів і поділитися з вами рецептом шарлотки з незвичайною начинкою – з консервованих ананасів, більш того готувати ми її будемо не в духовці, як прийнято, а в мультиварці. В фото-рецепті ми використовували мультиварку Polaris PMC 0510AD, але ви, знаючи можливості своєї кухонної «помічниці» можете легко використовувати цей рецепт для приготування в мультиварці вашої марки і моделі і навіть для випічки в духовці. Вас, напевно, цікавить «чим же так незвичайний пропонований нами рецепт?» А ось чим – шарлотка, приготована за цим рецептом завжди виходить повітрям, ніжною, пишною і не поступається за своїми смаковими якостями бісквіту, який більш примхливий і вимагає вправності і досвіду в кулінарії. Отже, переходимо до розкриття секрету безпрограшної випічки, яка порадує ваших домочадців і гостей навіть з самими вибагливими смаковими уподобаннями.
Складові:
- яйця курячі – 4 штуки великих або 5 дрібнішого розміру
- цукор – 150 г
- масло вершкове – 180-200 г
- борошно – 1 повний стакан з гіркою
- ванілін кристалічний – 1 пакетик
- розпушувач для кондитерських виробів – 1 пакетик (10 г)
- консервовані ананаси кільцями – 6 кілець
- масло вершкове для змащування форми – 5 м
приготування
Приготування шарлотки починаємо з замісу тіста. Беремо вершкове масло і нарізаємо його великими кубиками. Викладаємо їх у сотейник і ставимо на плиту для того, щоб масло розтануло.
В цей час поділяємо яйця на жовтки і білки. Посуд для білків повинна бути обов’язково сухий і без залишків жирів.
За допомогою міксера або віночка починаємо збивати білки в пишну піну, потім поступово вводимо 1/2 підготовленого обсягу цукру, це потрібно робити дуже акуратно і при цьому, добре збиваючи білкову масу, цукор повинен рівномірно розподілитися. У результаті повинна вийти маса на подобу тієї, з якою, як правило, виготовляють безе.
Переходимо до замісу другої складової тесту. У жовтки виливаємо розтоплене масло і збиваємо міксером.
Додаємо цукор.
Потім просіваємо через сито борошно. Просіяти борошно потрібно обов’язково, кожна досвідчена господиня знає, що так випічка виходить більш повітряної, так як під час просіювання борошно насичується киснем. У борошно додаємо розпушувач і ванілін.
Знову змішуємо всі інгредієнти міксером до однорідної маси.
На час залишаємо обидві частини тесту і готуємо начинку для шарлотки. Відкриваємо банку з ананасами і дістаємо необхідну кількість кілець, даємо стекти сиропу. Форму мультиварки змащуємо маслом і викладаємо в неї кільця ананасів. Проміжки між ними за бажанням можна заповнити нарізаними шматочками все того ж фрукта.
Тепер прийшов час змішати дві частини тесту для шарлотки – білкову, повітряну частину і желтково-масляну суміш з борошном.
Акуратно силіконової лопаткою викладаємо збиті білки в основну частину і перемішуємо круговими рухами, при цьому можна робити обертові рухи лопаткою навколо власної осі, приблизно, як міксер, тільки дуже повільно і плавно, щоб повітряна маса не опало.
Обережно виливаємо підготовлену масу поверх начинки з ананасів.
Встановлюємо форму в мультиварку, включаємо в мережу і вибираємо режим випічка. Час приготування 50 хвилин. Після закінчення режиму можна залишити шарлотку на 5-10 хвилин постояти в мультиварці, щоб не було різкого перепаду температур. Потім за допомогою кошика для варіння на пару (на неї перевертаємо випічку) витягуємо готову шарлотку і переміщаємо її на блюдо сервіровки. Ананаси Карамелізовані і зовсім не підгоріли.
Посипаємо шарлотку з ананасами цукровою пудрою, щоб надати торту більш святковий і красивий вид, і подаємо до чаювання.
- Шарлотка з ананасами готова! Такий випічці будуть раді навіть найвибагливіші ласуни, які оцінять смак і ніжну повітряну структуру цього десерту по достоїнству. Крім начинки з ананасами ви можете експериментувати з будь-якими фруктами і ягодами, які доступні в цей час року, а також спробуйте начинки з консервованими персиками або грушами – вони також здивують і порадують вас своїм чудовим смаком. Приємного чаювання!