Оселедець під шубою – всіма улюблений, визнаний і роками перевірений салат. І якось нікого за столом вже не здивуєш цим блюдом, складеним шарами в звичний салатник. А здивувати то хочеться! Так у мене народилася ідея використовувати маленькі кавові чашечки (такі напевно стоять і припадають пилом без діла майже в кожній родині) для оригінальної порціонної подачі оселедця під шубою. Якщо у Вас є формувальні кільця – це прекрасно, можете використовувати їх. У мене немає, тому “Хай живе креатив!”. Я привела рецепт без використання цибулі. За бажанням можете додати дрібно нарізану цибулю (маринований або свіжий знову ж за смаком) в шар між оселедцем і картоплею. Можете взяти за основу ось цей рецепт оселедця під шубою.
Складові:
- філе оселедця – 300 г (або 1 ціла оселедець)
- буряк – 1 велика
- картопля – 1 великий
- морква – 1 велика
- зелене яблуко – 1 велике
- 2 варені жовтки для прикраси
- майонез, сіль за смаком.
приготування
- Для початку поставте варити буряк (до готовності, опускати в киплячу несолону воду, варити на середньому вогні). Готовність всіх овочів легко перевірити за допомогою ножа: якщо легко протикає, значить готові.
- Картопля зварити до готовності (опускати в холодну несолону воду, після закипання варити на середньому вогні).
- Морква зварити до готовності (опускати в киплячу несолону воду, варити на середньому вогні).
- Оселедець обробити на філе, добре вибрати всі кісточки (для цього зручно використовувати звичайний пінцет, так роблять кухаря). Порізати дрібними кубиками.
- Яблуко очистити від шкірки, вирізати серцевину. Овочі остудити і очистити. Яблуко і овочі необхідно натерти на крупній тертці в окремі ємності.
- Збираємо наш порційний салат. У невелику ємність відповідної форми капніть трохи рослинного масла, щоб форма потім легше знімалася. На дно викладаємо шар натертої буряків. Злегка присолюємо за смаком і змащуємо майонезом.
- Наступні шари викладаємо в такій черговості: буряк, яблуко, морква, картопля, верхній шар оселедець. Кожен шар змащуємо майонезом.
- Акуратно піддягаємо краю гострим тонким ножем, допомагаючи їм відійти від стінок форми.
- Накриваємо форму зверху листочком пергаменту або простим білим аркушем, перевертаємо і акуратно ставимо на блюдо.
- Лист акуратно витягуємо з під форми і, примовляючи “паска, паска, отримати”, піднімаємо форму. На блюді повинна залишитися наша красива “пасочка”.
- Зверху оселедець під шубою прикрасити тертим вареним жовтком і зеленню. Маю велику надію, що у Вас все вийшло. У мене порційний салат “Оселедець під шубою” вийшов з першого разу, чесне слово! Смачного!
Автор – Ellinnnaaa.