Пісочний пиріг з яблуками і безе популярний завдяки приємному смаку, простоті приготування та економічності. Безе, що покриває поверхню, надає десерту святкового вигляду.
Що дасть нам новий день ?! Барвистий світанок, гарну осінню погоду, позитивний настрій без крапельки смутку, втілення заповітних мрій і … шматочок пісочного яблучного пирога з м’яким безе, якщо не лінуватися і приготувати його. Він такий ароматний, смачний, м’який, ніжний, красивий! Неймовірне бажання його скуштувати – просто не перебороти … І шматочок за шматочком він зникає з страви. Сподіваюся, рецепт цього пирога перекочує і в вашу кулінарну книгу.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 200 г
- вершкове масло – 100 г
- розпушувач для тіста – ½ ч. л.
- холодне молоко – близько 3 ст. л.
для начинки:
- яблука середнього розміру – 2 шт. (Близько 300 г)
- цукор – пісок – 50 г
- крохмаль – 1 ст. л.
для м’якого безе:
- білок курячий – 1 шт.
- сіль – щіпка
- цукор – пісок – 3 ст. л.
а також:
- форма для випічки, діаметр 22 см.
приготування:
- Приготувати пісочне тісто. Для цього в чашку відповідного розміру просіяти борошно, додати розпушувач для тіста і перемішати.
- Вершкове масло розрізати на невеликі шматочки і додати в чашку з борошном.
- Руками швидко перетерти борошно з вершковим маслом в борошняну масу, що нагадує «мокру» крихту.
- В борошняну масу додати необхідну кількість молока і швидко, протягом 2-х хвилин замісити тісто, щоб воно увібрало в себе все крихти і стало гладким на дотик.
Для «зв’язки» в пісочному тісті можна використовувати також жовток або просто холодну воду.
- Приготоване пісочне тісто загорнути в харчову плівку і покласти хвилин на 30 в холодильник. За цей час воно добре спресується, стиснеться, що дозволить його легко розгортати.
- Приготувати начинку з яблук. Для цього яблука помити, розрізати навпіл, видалити насінну коробочку і натерти на крупній тертці в чашку.
- У чашку з натертими яблуками додати цукор – пісок і крохмаль, добре перемішати.
- Охолоджене тісто вийняти з холодильника, розкачати на обробній дошці, припудреною борошном, в круглий пласт діаметром близько 25 сантиметрів і, намотавши на качалку, перенести в форму для випічки і акуратно викласти його, утворюючи бортики.
- Поверх тесту викласти приготовану яблучну начинку, рівномірно розподіливши її по всій поверхні форми.
- Випікати пиріг в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25-30 хвилин до готовності, до легкого зарум’янювання тесту.
- Білок помістити в невелику чашку, і додати сіль. За допомогою міксера на малих обертах збити білок з сіллю до пишної білкової піни.
- Після утворення, не припиняючи збивання, тонкою цівкою всипати цукор – пісок, і, збільшивши обороти міксера, збити до стійких піків.
Якщо замість цукру – піску використовувати цукрову пудру, білкова піна буде пишніше.
- Випечений пиріг вийняти з духовки і довільно покрити приготовленою білковою піною
- Надіслати пиріг назад в духовку хвилин на 10, за цей час безе має трохи зарум’яниться.
- Остудити пиріг, не витягуючи з духовки.
- Остиглий яблучний пиріг з м’яким безе вийняти з форми на блюдо, порізати на порційні шматочки, подати до столу. Приємного чаювання!
Господині на замітку:
- У яблучну начинку можна додати трошки меленої кориці для аромату.
- Таким же чином можна приготувати грушевий пиріг, замінивши яблука грушами.