Гратен – блюдо, запечене до утворення золотистої скоринки. Гратен може бути як солодкою, так і несолодким блюдом. Нижче наведено рецепт десертного грата з груш і ожини з яєчно-вершковим кремом.
Час підготовки: 20 хв.
Час приготування: 30 хв.
Кількість порцій: 6.
Складові:
- 1 велика груша
- 50 г ожини
- 1 солодка здобна булочка
- 3 яйця
- 70 г цукру
- 200 мл вершків 10% жирності
- ванілін за смаком
- 25 г мигдальних пелюсток
- 2 ч.л. вершкового масла.
Для приготування грата знадобляться невеликі жароміцні формочки, в яких блюдо можна подати на стіл. При відсутності таких можна приготувати один великий гратен і подавати його порційно.
приготування
- Вершки довести до кипіння на невеликому вогні. Порада: Вершки можна замінити жирним молоком.
- Яйця з’єднати з частиною цукру (50г), добре перемішати і збити до стану пишної маси. Частина, що залишилася цукру буде використовуватися для посипання поверхні грата з метою отримання золотистої скоринки.
- У сотейник або невелику каструльку до збитим з цукром яєць влити гарячі вершки, перемішати і на невеликому вогні прогріти до загустіння, постійно помішуючи. Додати ванілін, перемішати. Заварити до стану крему. Зняти з вогню і продовжувати помішувати ще кілька хвилин.
- Здобну булку нарізати невеликими шматочками близько 2 см. Здобну булочку можна замінити домашнім бісквітом.
- Попередньо очищену грушу нарізати тонкими скибочками.
- Керамічні формочки змастити вершковим маслом, щоб продукти не пригорали і не приставали. На дно формочок викласти порізану кубиками булку.
- Зверху викласти груші. За бажанням груші можна скропити лікером, додати подрібнені горіхи.
- Залити груші приготованим кремом.
- Зверху викласти невелику кількість ягід ожини, посипати мигдальними пелюстками і залишилася частиною цукру. Ожину можна замінити лохиною, малиною або будь-якими іншими ягодами.
- Духовку розігріти до 180 градусів. Перші 15-20 хвилин запікати при помірній температурі близько 180 градусів, довівши блюдо практично до готовності. Далі слід збільшити температуру до 220 градусів і запікати гратен до утворення золотистої скоринки. Загальний час запікання близько 30 хвилин.
- Подавати гратен з груш і ожини порційно, поки він ще теплий.