Якщо ви справжній грибник і знавець цього делікатесу, для приготування страви ви неодмінно виберіть саме білий гриб. Давайте приготуємо старовинне російське блюдо, де тушковані гриби з’єдналися з пасерованою цибулею і сметаною.
Знайти білий гриб в лісі досить непросто. Багато хто стверджує, що такий урожай можна збирати все літо безперервно, але потрібно уточнити, що не у всіх місцевостях і не у всіх лісах. Зате купити свіжі білі гриби можна і в супермаркетах і на ринках. Якщо вам все-таки пощастило зробити таку покупку, то краще за все приготувати білі гриби в сметані з цибулею і спеціями. Саме така підлива наситить вас вітамінами, і може сміливо замінити м’ясну під час дієти або поста.
Як почистити і порізати гриби ви теж зможете прочитати в сьогоднішній статті. Запам’ятайте, що замочувати білі гриби у воді як маслюки не варто. У сковороді вони почнуть виділяти слизову рідина.
Складові:
- білий гриб – 800 г
- сметана 15% – 200 г
- сіль – 1 ч. л. (Регулюйте за смаком)
- цибуля – 2 великі головки
- перець горошок – 1/3 ч. л.
- рослинне масло – 100 мл
- лавровий лист – 2 шт.
- кріп (або будь-яка зелень за бажанням) – 10 гілочок.
Як приготувати
- Спочатку потрібно перебрати і почистити гриби для підливи. В основному якщо ви купуєте гриби в магазині, то там вже перебирати нічого. З них можна сміливо готувати те, що ви хочете. А якщо ви тільки принесли кошик з лісу, значить, доведеться потрудитися. Для смаження не підійдуть червиві гриби, але не поспішайте їх викидати, адже при сушінні черви самі залишають свій будиночок. І ви отримаєте сушені гриби для супу. Якщо в будинку немає спеціальної сушарки – тоді можна скористатися духовкою. В один шар, на пергамент викладіть нарізані гриби. Увімкніть духовку градусів на 30 і відкрийте їй дверку. Таким чином, для сушіння вам знадобиться приблизно добу.
- Придатні для смаження, великі, але не червиві гриби потрібно очистити. Гострим ножем поскоблите грибу ніжку, а маленькою щіточкою промийте капелюшок.
- Промиваємо (НЕ вимочувати) кожен білий гриб під проточною водою і нарізаємо кубиками.
- Лук, нарізаний соломкою, смажимо в окремій сковороді до золотистого кольору. Можна смажити в тій же сковороді, але потім прибрати зажарку на тарілку.
- Розжарити рослинне масло в сотейнику або досить глибокій сковорідці. Всипте порізані білі гриби.
- Смажимо на середньому вогні без солі і спецій і чекаємо, коли гриби виділять свою рідину. Якщо в грибах рідини мало, їм надаємо рум’яний вид і додаємо кип’яченої води. У зібраних в сиру погоду грибах рідини буде багато, їх тушкуємо до тих пір, поки не википить вода наполовину.
- Ось приблизно тоді, коли гриби перестануть плавати в рідині (як на фото), можна додати сметану, сіль і спеції. Це приблизно через 40 хвилин. Якщо рідина не википіла, можна трохи отчерпать ложкою. У цьому ж кроці додаємо і зажарку. Перемішайте отриману підливу і накрийте кришкою. Регулюємо вогонь так, щоб підлива слабо кипіла, і тушкуємо ще 10 хвилин.
- У самому кінці додаємо зелень кропу. Бажано після додавання цього інгредієнта блюдо перемішати, накрити кришкою і зняти з плити.
- Через 20 хвилин боровики в сметані із зеленню і відвареною картоплею можна подавати до столу. Ця страва досить незвично і сподобається всій вашій родині. А частина свіжих білих грибів можна точно так же промити, нарізати і заморозити на зиму в спеціальній герметичній ємності.