Зараз існує величезна кількість освіжаючих напоїв, але одним з найбільш поширених є лимонад.
Історія його походження пов’язана з легендою, інші джерела відсутні. За цією легендою виночерпий короля Людовика Першого замість вина зачерпнув сік. Помітив він це вже перед подачею на стіл і, щоб трохи пом’якшити смак, додав мінеральну воду. Всупереч очікуванням королю такий напій сподобався і незабаром він став модним серед аристократії. Коли навчилися отримувати вуглекислий газ, то виготовлення лимонаду вийшло на новий рівень. Напій став газованим, що змінило і поліпшило його смакові якості. Зараз прохолодний лимонад з бульбашками є найулюбленішим і поширеним напоєм.
Натуральний лимонад дуже корисний. Поєднання лимонного соку і мінеральної води збагачує напій вітамінами, мікроелементами та іншими біологічно активними речовинами. Такий комплекс корисний для ослаблених і хворих людей, тому нерідко натуральний лимонад пропонують на лікувально-оздоровчих курортах.
Велика кількість аскорбінової кислоти підвищує імунітет і покращує опірність до простудних захворювань, а також хвороб внутрішніх органів. Лимонний сік зменшує ймовірність розвитку онкологічних захворювань і знижує наслідки від прийому ліків.
Але корисний саме натуральний лимонад. У напоях, які виготовлені в промислових масштабах, крім великої кількості цукру присутні синтетичні ароматизатори та консерванти, які не можна назвати корисними для організму.
Зараз назву лимонад носять не тільки напої з лимонним смаком, але і багато інших. Більш правильною назвою для них є газований напій, оскільки від справжнього лимонаду вони відрізняються досить значно.
Щоб пити лимонад зовсім не обов’язково купувати магазинні напої, які шкідливі для здоров’я. Цілком можна приготувати натуральний лимонад будинку. Для цього на склянку лимонного соку беруть половину склянки цукру і 1,2 літра води, краще мінеральної. Спочатку цукор розчиняють у воді, а потім додають в солодку воду лимонний сік. Готовий напій розливають по склянках, додають в нього лід, якщо потрібно його охолодити, прикрашають листям м’яти і кружечками лимона.
Це рецепт приготування класичного варіанту лимонаду. Крім нього існує величезна кількість різновидів. Для їх приготування може використовуватися як звичайна вода, так і газована. Крім лимонного соку може додаватися апельсиновий, сік лайма, а в імбирний лимонад ще й тертий імбир. Існує варіант з соком лайма і свіжою м’ятою. Конкретний рецепт кожна людина вибирає для себе сам, відповідно до власного смаку.