Домашній хліб … хіба він може бути не смачним ?! Уже незрівняний ароматний запах, який поширюється по дому при випічці хліба, зводить з розуму! А скільки користі! Адже хліб містить в собі необхідні для здоров’я вітаміни, органічні кислоти, ферменти, клітковину.
Пекти хліб зовсім не важко, головне бажання і ніякої ліні! Це дуже захоплююче і захоплююче!
Сьогодні я пропоную рецепт одного з видів фінського хліба з вівсяними пластівцями. Цей хліб під силу навіть новачкові. Виходить дивно повітряним і смачним, має приємний запах. І головне, такий вівсяний хліб дуже корисний!
Час приготування вівсяного хліба:
- заміс тесту – 35 хвилин
- підйом тесту – 60 хвилин
- формування хліба – 10 хвилин
- расстойка хліба – 20 хвилин
- випічка хліба – 40 хвилин
Складові:
- дріжджі сухі швидкодіючі – 1 чайна ложка;
- мед – 1 чайна ложка;
- цукор – пісок – 1 столова ложка;
- вода кип’ячена тепла – 300 – 310 мл;
- вівсяні пластівці – 150 г;
- борошно – 300 г
- сіль – 1 чайна ложка;
для змащення хліба:
- жовток курячий – 1 штука;
- молоко – 1 чайна ложка;
для обсипання хліба:
- вівсяні пластівці – 2 столові ложки.
Рецепт приготування:
1. Насипати в глибоку чашку швидкодіючі сухі дріжджі, цукор і додати мед. Перемішати.
2. У чашку з дріжджами, медом і цукром налити води і насипати вівсяні пластівці, перемішати ложкою. Залишити на 20 хвилин Пластівці повинні набрякнути.
3. У чашку з набряклими вівсяними пластівцями просіюємо борошно і додаємо сіль. Борошно обов’язково просівають, так як це впливає на якість випічки.
4. Вимішуємо тісто спочатку ложкою до однорідності.
5. Коли вже важко буде заважати, викласти тісто на обробну дошку, припорошені борошном, і замісити м’яке тісто.
6. Скачати тісто в кулю і покласти в глибоку чашку. Накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці для підйому на 60 хвилин.
7. Через годину тісто підніметься і буде немов лабіринт з тисячами ходів. Для мене це завжди захоплююче видовище, тісто живе і дихає. Необхідно тісто обмять.
8. Сформувати з тіста хліб у формі овальної буханки і покласти на пергамент.
9. У маленькій чашці збити злегка жовток з молоком.
10. Змастити за допомогою силіконової пензлика сформований хліб.
11. Зверху хліб рясно посипати вівсяними пластівцями. Залишити хліб для вистоювання на 20 хвилин, можна накрити мокрим рушником. Духовку розігріти до 200 градусів разом з листом, на низ духовки поставити ємність з водою.
12. Зробити на заготівлі гострим ножем зверху надрізи. Перенести акуратно хліб разом з пергаментом в духовку на гарячий деко. Випікати 35 хвилин. Витягнути готовий хліб з духовки і остудити на решітці.
Декілька порад:
- не використовуйте прострочені дріжджі;
- печіть хліб в гарному настрої;
- не їжте гарячий хліб.