Мало кого можна здивувати звичайним пісочним печивом. А ось якщо приготувати тісто з додаванням какао, так надати ласощів оригінальну форму, можна сміливо розраховувати на успіх.
А у нас сьогодні кішка. Народила вчора кошенят. Кошенята виросли трошки, А є з блюдця не хочуть!
Саме ці рядки з вірша Сергія Михалкова згадалися мені, коли я пекла це домашнє печиво з пісочного тіста в формі милих кошенят. Правда, вони такі прикольні ?! Прям як ніби вірш про них написано. Шкідливі, витрішкуватий, цікаві усатікі. Так і хочеться їх погладити, але не з’їсти. Таке славне пісочне печиво з какао підкорює смаком, хрускотом і ніжністю; воно не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих! До речі, малюки можуть теж брати участь у творчому кулінарному процесі. Розкачайте тісто і дайте дітлахам залізну формочку, нехай вирізають кошенят. Це зовсім не складно і дуже захоплююче.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 200 г
- масло вершкове (або вершковий маргарин) – 100 г
- цукор – пісок – 50 г
- розпушувач для тіста – ¼ ч. л.
- какао-порошок – 2 ст. л.
- вода холодна – близько 2-х ст. л.
для прикрас:
- білий шоколад – 10 г
- посипання кондитерська кругла різнобарвна
а також:
- формочка для печива у вигляді кота
приготування:
- У невелику глибоку чашку просіяти необхідну кількість борошна, додати розпушувач для тіста, цукор-пісок, какао-порошок і добре перемішати.
Для більш ніжної консистенції тесту краще цукор-пісок замінити такою ж кількістю цукрової пудри.
- Вершкове масло кімнатної температури нарізати на невеликі шматочки і додати в борошняну суміш.
Оптимальна пропорція вершкового масла і муки при приготуванні пісочного тіста – 1: 2.
- Чистими руками перетерти борошняну суміш з вершковим маслом в «мокру» крихту. Потім, додавши холодну воду, замісити однорідне тісто, що не липнуче до рук.
- Приготоване пісочне тісто загорнути в харчову плівку і помістити в холодильник на мінімум 30 хвилин.
- Вийняти тісто з холодильника і розкачати на злегка припорошений борошном обробній дошці в пласт товщиною близько 5 міліметрів. За допомогою формочки вирізати печиво у формі «кошенят». Обрізки тіста зібрати, вимішати і знову використовувати для розкочування і вирізки печива.
- Вирізане у формі «кошенят» печиво викласти на деко.
- Випікати печиво в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності, близько 20 хвилин.
- Спечене печиво «Кошенята» вийняти з духовки, остудити і потім прибрати з дека.
- Білий шоколад розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані.
- За допомогою підручних засобів, наприклад зубочистки, намалювати розтопленим білим шоколадом «кошенятам» «вуса» і «очі». Зробіть «зіниці» використовуючи різнобарвну кондитерську посипання круглої форми. Дайте шоколаду застигнути.
- Викласти печиво з пісочного тіста «Кошенята» на блюдо і подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Якщо у Вас немає такої форми, можна зробити шаблон з картону.
- Пісочне печиво краще зберігати в жерстяній коробочці, щільно її закривши.
- При бажанні можна приготувати 2 види тесту – з додаванням какао і без нього. Тоді вийдуть кошенята коричневі і білі. Білих кошенят краще прикрашати розтопленим чорним шоколадом, а коричневих – білим.