Як і багато інші овочеві культури, гарбуз «приїхала» до нас з Південної Америки. Аж до 16 століття в Європі і Росії про неї не знали нічого, зате потім, спробувавши її смачну м’якоть і оцінивши всі принади невибагливості помаранчевої красуні, оцінили по достоїнству. Сьогодні рецепти з гарбузом не рідкість, її застосовують і в гарнірах, і в десертах, але ось гарбузовий сік – це щось особливе! Корисна структурована рідина налаштовує кожну клітинку нашого організму на активну життєдіяльність і відмінний обмін речовин.
Домашній гарбузовий сік, рецепт якого наведений нижче, смачніше і корисніше подвійно. Доповнимо гарбуз соком і ароматом апельсина і отримаємо справжню вітамінну бомбу!
Інгредієнти для приготування гарбузово-апельсинового соку:
- гарбуз – 1 кг
- апельсин – 1-2 шт.
- лимон або лимонна кислота – 1 шт./1 ч. л.
- цукор – 100 г або по смаку
Рецепт приготування гарбузового соку з апельсином:
Гарбузово-апельсиновий сік готується дуже просто і швидко! Гарбуз необхідно взяти солодку, яскраво-оранжевого кольору, призначену спеціально для варіння каш або приготування десертів. Її ми нарізаємо кубиками, попередньо очистивши від щільної жорсткої шкірки.
Поміщаємо гарбузове кубики в каструльку, заливаємо звичайною чистою водою, щоб вона ледь покривала гарбуз.
Ставимо гарбузика на вогонь і на малому вогні варимо до повної готовності, а значить, наша гарбуз має стати абсолютно м’якою. Час варіння – індивідуально і залежить від вибраного вами сорту, але в середньому це близько 20-30 хвилин.
Подрібнюємо гарбуз разом з рідиною, в якій вона варилася, заглибним блендером до цілковитого подрібнення всіх можливих шматочків. Наш гарбузовий сік повинен бути досконалий, тому подрібнюємо його як можна довше до гладкого пюреобразного стану. Відставляємо каструлю з гарбузової заготівлею у бік, даємо їй охолонути.
Беремося за апельсинову складову соку: апельсин потрібно ретельно вимити з щіткою (так як чиста шкірка в процесі приготування нам буде необхідна), вичавити з нього сік.
Відправляємо сік і м’якоть апельсина в каструлю з гарбузом.
Додаємо цукор і лимонну кислоту за смаком. Потім пробуємо гарбузово-апельсиновий сік на солодкість і бажану кислоту, якщо все подобається – ставимо на малий вогонь.
В сік опускаємо апельсинові шкірки, крупно нарізані, щоб потім було зручно їх виловити і видалити з соку. Наше завдання – у процесі теплової обробки «забрати» у апельсинової цедри всі її чудові аромати. Тушкуємо гарбузовий сік з апельсином 15-20 хвилин на самому мінімальному вогні, періодично помішуючи.
Потім вимикаємо вогонь і наполягаємо сік до повного охолодження. Перед вживанням виймаємо апельсинові шкурки і угощаемся!
Домашній гарбузово-апельсиновий сік готовий!
Відмінного здоров’я!