Їжачки з фаршу з рисом і підливою – це чудовий варіант для обіду і вечері, зазвичай вони тушкуються в соусі, сметанному або томатному, з яким потім і подаються до столу. Таку страву можна подавати і без гарніру, завдяки тому, що в складі вже є рис. Ми підібрали для вас 9 різноманітних рецептів їжачків із фаршу з рисом.
Рецепт їжачків із фаршу з рисом і підливою на сковороді
Готувати на сковороді досить швидко і зручно. Спочатку їжачків із фаршу можна обсмажити до золотистої скоринки, а потім протушкувати в соусі.

Інгредієнти
- Рис білий 100 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Фарш м’ясний 400 гр.
- Томатна паста 2 ст.л.
- Спеції для фаршу за смаком
- Олія рослинна 2 ст.л.
- Сіль за смаком
На порцію Калорії: 131 ккал Білки: 7.3 г Жири: 7 г Вуглеводи: 9.3 г
Приготування
-
Щоб приготувати їжачки з фаршу з рисом і підливою, необхідно підготувати м’ясну масу. Цибулю дрібно нарізаємо. Одну частину нарізаної цибулі кладемо до фаршу.
-
Рис промиваємо до прозорої води і кладемо його до м’яса та цибулі, додаємо спеції та сіль за смаком, ретельно перемішуємо. З отриманої суміші формуємо кульки. Щоб заготівля не липла до рук, занурюємо руки у воду.
-
Розігріваємо пательню, вливаємо невелику кількість соняшникової олії та обсмажуємо м’ясні кульки з двох боків до утворення золотистої скоринки.
-
Частину цибулі, що залишилася, обсмажуємо на сковороді 5-7 хвилин, потім додаємо до неї томатну пасту, смажимо, постійно помішуючи, кілька хвилин.
-
На сковорідку до цибулі кладемо обсмажені м’ясні кульки, вливаємо 200-250 грам окропу, сковорідку накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності. Періодично перевертаємо котлетки, щоб вони рівномірно протушкувалися. За необхідності воду можна долити.
Смачного!
Їжачки з фаршу з рисом і підливою, запечені в духовці
Існує безліч варіантів приготування м’яса в духовці, пропонуємо вам приготувати у такий спосіб добре всім відомих їжачків із фаршу та рису. Процес приготування абсолютно не складний, але вийде досить смачно, така страва може підійти і для святкового столу.
Інгредієнти:
- Рис – 100-150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Фарш – 350-400 гр.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Спеції – за смаком.
- Цукровий пісок – 0,5 ч. л.л.
- Рослинна олія – 2 ст. л.л.
- Сіль – за смаком.
- Зелень.
Процес приготування:
1. Рис ретельно промиваємо холодною водою, якщо потрібно – кілька разів, поки вода не стане прозорою. З’єднуємо рис із фаршем, добре перемішуємо. Солимо та приправляємо за смаком і ще раз перемішуємо.

2. Морквину і цибулину очищаємо. Моркву тремо на тертку. Цибулю дрібно нарізаємо.

3. Для запікання підійде велика глибока ємність із товстими стінками. З фаршу формуємо кульки та розкладаємо їх у підготовлену ємність, так, щоб вони не надто щільно прилягали одна до одної. Якщо фарш нежирний, то попередньо форму можна змастити рослинною олією.

4. Подрібнені цибулю та моркву розкладаємо поверх м’яса. Томатну пасту змішуємо зі склянкою води і цукром, заливаємо цією сумішшю м’ясо. Форму ставимо в духовку, температура має бути 200-220 градусів. Випікаємо 35 хвилин.

5. Готових їжачків із фаршу можна доповнити майонезним або сметанним соусом, прикрасити зеленню і подавати до столу.

Смачного!
Як приготувати смачні їжачки з фаршу з рисом у каструлі
Якщо ви з тих, хто полюбляє, щоб страва тонула у смачній підливці, то замініть сковороду на каструлю. Смак страви від цього не постраждає, але вийде більше підливи.
Інгредієнти:
- Рис – 100-150 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Фарш – 350-400 гр.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Спеції – за смаком.
- Борошно пшеничне – 1 ст.л.
- Рослинна олія – 2 ст.л.
- Зелень.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис перед приготуванням варимо до напівготовності, охолоджуємо і змішуємо з фаршем, додаємо сіль, спеції, яйце і ретельно перемішуємо.

2. З отриманої м’ясної маси формуємо кульки приблизно одного розміру і кладемо їх на дно каструлі. Бажано, щоб кульки помістилися в один ряд, але якщо рядів буде кілька, то страву це не зіпсує, просто потрібно буде більше підливки.

3. Цибулину та моркву очищаємо. Моркву тремо на крупну тертку, цибулю подрібнюємо ножем.
4. На сковороді обсмажуємо моркву та цибулю, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Потім всипаємо столову ложку борошна, смажимо, постійно помішуючи 1-2 хвилини і вливаємо воду. Додаємо спеції, доводимо суміш до кипіння і переливаємо її в каструлю до м’яса.

5. Каструлю закриваємо кришкою і тушкуємо їжачків із фаршу на невеликому вогні 25-30 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо в підливу дрібно нарізану зелень.

Смачного!
Дуже смачний і простий рецепт їжачків із підливою в мультиварці
Їжачки з рисом із м’ясного фаршу сама по собі самодостатня страва, але ніхто не заважає вам подавати її з тушкованими овочами або картопляним пюре, а підлива буде чудово доповнювати гарнір.
Інгредієнти:
- Курка – 200-250 гр.
- Свинина – 200 гр.
- Томатний соус, подрібнені помідори або кетчуп – 3 ст.л.
- Головка цибулі – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Гриби – 50 гр.
- Панірувальні сухарі – 2 ст.л.
- Рис довгозерновий – 0,5 ст.
- Сметана будь-якої жирності – 3 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Суміш перців – за смаком.
- Дрібна сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. М’ясо та гриби пропускаємо через м’ясорубку.

2. Цибулю очистимо від лушпиння та дрібно наріжемо. Моркву чистимо, миємо і тремо на крупну тертку. На сковорідці, з невеликою кількістю соняшникової олії, обсмажуємо цибулю та моркву.

3. Рис промиваємо холодною водою, поки вода не стане прозорою.

4. Кладемо обсмажені цибулю з морквою, рис до м’яса, туди ж розбиваємо яйце, додаємо панірувальні сухарі, спеції та сіль за смаком, ретельно перемішуємо.

5. Змішуємо сметану, томатну пасту, склянку води, борошно. Це слугуватиме основою для підливи.

6. З фаршу формуємо кульки невеликого діаметра, вільно розкладаємо їх у чаші мультиварки. Заливаємо м’ясні кульки маринадом, посипаємо перцем, закриваємо кришку мультиварки. Ставимо програму «Тушкування» на 50 хвилин. Поки готуються їжачки з фаршу, можна встигнути приготувати гарнір.

Смачного!
Дієтичні їжачки з фаршу з рисом на пару
Їжа, приготована на пару, вважається більш корисною. Вона зберігає свій колір, форму, смакові якості та велику кількість корисних властивостей.
Інгредієнти:
- Не пропарений рис – 150 гр.
- М’ясний фарш – 350-400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Морквина невеликого розміру – 1 шт.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис варимо до напівготовності, промивати його не потрібно, просто зливаємо воду і залишаємо остигати.

2. Цибулю очищаємо, дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через прес. Моркву промиваємо, очищаємо і тремо на крупну тертку.

3. Змішуємо фарш із цибулею, рисом, морквою і часником, додаємо спеції та сіль за смаком, перемішуємо. З отриманої маси, змоченими у воді руками, формуємо кульки.

4. М’ясні їжачки з рисом викладаємо у форму пароварки. Для того, щоб страва вийшла більш ароматною, до м’яса можна покласти чебрець, базилік або гілочку розмарину. Готуємо тефтелі протягом 30-40 хвилин.


5. Готових їжачків із фаршу з рисом подаємо разом зі свіжими овочами та зеленню.

Смачного!
Покроковий рецепт приготування м’ясних їжачків у сметанному соусі
Їжачки з фаршу можна готувати не тільки в томатному соусі, але також і в сметанному. Така страва буде дуже ніжною, а м’ясо просто танутиме в роті.
Інгредієнти:
- М’ясний фарш – 400-500 гр.
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Рисова крупа – 150 гр.
- Куряче яйце – 2 шт.
- Сметана – 100 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Пшеничне борошно – 3 ст.л.
- Соняшникова олія – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулину очищаємо і дрібно нарізаємо.

2. Рис відварюємо до напівготовності, зливаємо воду, промивати його не потрібно. Залишаємо осторонь остигати.

3. Змішуємо фарш, яйця, рис і цибулю, солимо і перчимо за смаком.

4. Із м’яса робимо невеликі кульки.

5. Вмочуємо в борошні й обсмажуємо з усіх боків на сковорідці та перекладаємо в каструлю.

6. В окремій ємності змішуємо сметану і склянку перевареної води, додаємо трохи солі та перцю. Отриманим соусом заливаємо м’ясні кульки, ставимо на вогонь, доводимо соус до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо під закритою кришкою 20-25 хвилин. Така страва підійде як для дорослих, так і для дітей.


Смачного!
Як приготувати їжачки з фаршу індички з рисом
Для приготування їжачків підійде будь-яке м’ясо, залежно від своїх уподобань, можна вибрати більш-менш жирне. У цьому рецепті ми візьмемо м’ясо індички.
Інгредієнти:
- Рисова крупа – 150 гр.
- Філе індички – 450-500 гр.
- Морква середнього розміру – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Куряче яйце – 1 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Томатна паста – 2 ст. л.л.
- Сметана – 5-6 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Соняшникова олія – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис варимо до напівготовності, зливаємо воду і залишаємо остигати.

2. Філе індички промиваємо та сушимо паперовими рушниками.

3. Потім дрібно нарізаємо і подрібнюємо в блендері.

4. Цибулю та моркву очищаємо, цибулю подрібнюємо ножем, моркву натираємо на тертку. Як варіант, можна скористатися м’ясорубкою і пропустити через неї м’ясо, цибулю та моркву.

5. Змішуємо м’ясо, рис, цибулю, моркву, розбиваємо до цих інгредієнтів одне яйце, солимо, приправляємо, добре перемішуємо.

6. Беремо глибоку форму для запікання, змащуємо її соняшниковою олією. З фаршу формуємо кульки та розкладаємо їх за формою.

7. В окремій мисці змішуємо сметану, томатну пасту та склянку води. Цим соусом заливаємо м’ясних їжачків, вони мають трохи виступати на поверхні рідини.7. Ставимо форму в розігріту духовку на 35-40 хвилин. За 10-15 хвилин до готовності посипте зверху дрібнорубаною петрушкою.

Смачного!
Простий і смачний рецепт їжачків із яловичого фаршу з підливою
М’яса хочеться завжди. Щоб вона не приїдалася, можна використовувати в приготуванні однієї й тієї самої страви різний вид м’яса. М’ясні їжачки з яловичого фаршу не настільки низькокалорійні, як з індички, але все одно дуже смачні та корисні.
Інгредієнти:
- Рисова крупа – 150 гр.
- Фарш із яловичини – 500 гр.
- Часник – 2 зубчики.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Соняшникова олія – 1-2 ст. л.л.
- Сметана – 100 мл.
- Томатна паста (м’якоть томатів) – 2-3 ст. л.л.
- Сіль – за смаком.
- Петрушка або кріп – 1 пучок.
- Чебрець – за смаком.
- Розмарин – 1-2 гілочки.
- Свіжомелений чорний перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис відварюємо, зливаємо воду, не промиваємо.

2. Одну цибулину подрібнюємо ножем або блендером. Зубчики часнику дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через прес.

3. З’єднуємо фарш, рис, цибулю, часник, сіль, перець і чебрець, гарненько перемішуємо.

4. З отриманої маси формуємо м’ясні кульки невеликого діаметра, 4-6 сантиметрів.

5. Другу цибулину дрібно нарізаємо, моркву натираємо на крупній тертці. На соняшниковій олії обсмажуємо цибулю та моркву.

6. Додаємо до овочів томатну пасту та сметану, перемішуємо, тушкуємо 2-3 хвилини.

7. Беремо об’ємну каструлю або глибоку сковорідку, перекладаємо в неї м’ясні кульки, до них кладемо обсмажені овочі в томатній пасті та сметані, заливаємо 200-300 мл. кип’яченої води. Додаємо сіль за смаком, гілочки розмарину.

8. Під закритою кришкою на повільному вогні готуємо їжачків із м’яса 30-35 хвилин. Прикрашаємо готову страву зеленню і подаємо до столу.

Смачного!
Соковиті та ніжні їжачки з фаршу з рисом і капустою
Додаючи до м’ясного фаршу капусту, ми зробимо наших їжачків більш соковитими та ніжними. Крім того, овочі та рис сприяють збільшенню об’єму готової страви, що допоможе вам нагодувати велику компанію.
Інгредієнти:
- Фарш – 600 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Капуста білокачанна – 400 гр.
- Рисова крупа – 150-200 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Чебрець – за смаком.
- Соняшникова олія – 2 ст. л.л.
- Сметана – 150 мл.
- Томатна паста – 50 мл.
- Сіль – за смаком.
- Зелена цибуля або петрушка – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Овочі промиваємо. Цибулю та капусту дрібно нарізаємо. Моркву тремо на тертку. Відправляємо овочі на сковорідку і тушкуємо до напівготовності на повільному вогні.

2. Рис варимо до напівготовності, зливаємо воду, не промиваємо.

3. До фаршу додаємо рис, яйце, тушковані овочі, сіль і спеції, перемішуємо. Формуємо з фаршу кульки, щоб м’ясо не липло до рук, періодично опускаємо руки у воду.

4. Обсмажуємо м’ясні кульки на сковороді з усіх боків до рум’яної скоринки. Перекладаємо їх у глибоку каструлю або казан, заливаємо водою, так щоб вона наполовину покривала кульки.

5. Доводимо вміст каструлі до кипіння, додаємо томатну пасту, сіль, спеції, тушкуємо ще 25-30 хвилин. Потім кладемо сметану, тримаємо на вогні ще 10-15 хвилин, посипаємо подрібненою зеленню. Страва готова.


Смачного!