Хреновина з помідорами та часником на зиму – всіма улюблена гостра закатка, яка підходить для заправки каш і макаронів, а також використовується як соус для м’ясних страв. У статті зібрано 8 чудових рецептів традиційної російської закуски.
Хреновина з помідорами і часником на зиму без варіння
Томатна закуска з гострим смаком і чудовим ароматом. Як можна було здогадатися, таку назву вона має через інгредієнт, що входить до її складу, корінь хрону.

Інгредієнти
- Помідори 1 кг
- Очищений корінь хрону 80 гр.
- Часник 80 гр.
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок за смаком
- Соус гірчичний 15 мл.
Приготування
-
Як заготовити хріновину з помідорами та часником на зиму? Помідори помийте, видаліть плодоніжки та розріжте їх на четвертинки.
-
Корінь хрону очистіть і помийте.
-
Часник очистіть від лушпиння.
-
Тепер необхідно подрібнити підготовлені інгредієнти. Це можна зробити за допомогою блендера або м’ясорубки.
-
Хріновину заправте цукром і сіллю за смаком, добре перемішайте. Розкладіть закуску по стерилізованих банках.
-
Щоб хреновина не закисла і добре зберігалася, кришки попередньо змастіть гірчичним соусом.
Смачного!
Як заготовити хріновину з помідорами та часником із варінням на зиму
Хреновина або по-іншому кобра, хрінова закуска, аджика, вогник і так далі. Так у народі називають холодну гостру закуску з томатів, хрону і часнику. Її легко можна заготовити на зиму і доповнювати нею різні страви.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 12.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Корінь хрону – 300 гр.
- Часник – 5 головок.
- Перець червоний пекучий – 1 шт.
- Цукор – 2 ч.л.
- Сіль – 3,5 ч.л.
Процес приготування:
1. Коріння хрону очистіть і помийте. Зубчики часнику очистіть від лушпиння. Пекучий перець можна попередньо очистити від насіння, щоб трохи знизити гіркоту.

2. Помідори помийте, зробіть на овочах хрестові надрізи та опустіть їх на 1-2 хвилини в окріп. Потім починаючи від надрізів зніміть шкірку. Подрібніть помідори за допомогою блендера.

3. Окремими порціями подрібніть корінь хрону, часник і пекучий перець.

4. У каструлю складіть усі подрібнені інгредієнти, додайте цукор і сіль. Доведіть хріновину до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 5-7 хвилин.

5. Готову закуску розкладіть по стерилізованих банках і закрийте їх кришками. Остудіть закатки під ковдрою, потім перемістіть на зберігання в прохолодне місце.

Смачного!
Як приготувати хріновину з помідорами та часником, щоб не закисла
Хреновина – чудова пікантна закуска для рибних і м’ясних страв, у кожному льосі завжди знайдеться кілька баночок цієї закатки. Із цього рецепта ви дізнаєтеся, як приготувати хріновину, яка буде добре зберігатися всю зиму і не закисне.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 1 кг.
- Корінь хрону – 50 гр.
- Часник – 50 гр.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч. л.л.
Процес приготування:
1. Корінь хрону очистіть і помийте. Щоб позбутися зайвої гіркоти, залийте хрін на кілька хвилин окропом.

2. Часник очистіть від лушпиння. Наріжте хрін невеликими шматочками та подрібніть його в блендері разом із часником.

3. Помідори помийте, виріжте плодоніжку, розріжте на четвертинки і подрібніть овочі в блендері.

4. Змішайте томатну масу з подрібненим хроном і часником. І ще раз перекрутіть отриману суміш у блендері.

5. Додайте в хреновину сіль і цукор, добре перемішайте. Залиште хріновину на годину, щоб вийшли бульбашки повітря, які в ній утворилися після збивання в блендері.

6. Розкладіть хріновину по стерилізованих банках, закатайте чистими кришками і помістіть на зберігання в холодильник.

Смачного!
Гостра хріновина з помідорами, часником і гірким перцем
Хреновина – це супер натуральний домашній продукт, який готується з найбюджетніших продуктів. Така закуска здатна урізноманітнити ваше меню і привнести нові смаки у звичні страви.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 кг.
- Перець гіркий – 1 шт.
- Часник – 100 гр.
- Хрін – 100 гр.
- Цукор – 0,5 ст.
- Сіль – 1 ст.л.
- Оцет 9 % – 0,5 ст.
Процес приготування:
1. Помідори помийте, видаліть плодоніжки та розріжте їх на четвертинки. Часник і корінь хрону очистіть.

2. Гострий перець помийте та очистіть від насіння.

3. Усі підготовлені інгредієнти подрібніть у блендері або за допомогою м’ясорубки невеликими порціями, потім змішайте. Додайте сіль і цукор, перемішайте.

4. Отриману масу поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть на помірному вогні 30-40 хвилин. Наприкінці додайте оцет, перемішайте.

5. Хреновину розкладіть по стерилізованих банках, щільно закупорте закатки кришками. Остудіть банки, укривши ковдрою, потім перенесіть на зберігання в прохолодне місце.

Смачного!
Хреновина на зиму з яблуками в домашніх умовах
Можна не закочувати на зиму огірки та помідори, але ось хріновину потрібно зробити обов’язково. Цю пекучу закуску можна навіть їсти в прикуску з хлібом. Тим паче, що з додаванням яблук її смак стає ще більш витонченим.
Час готування: 1-2 доби.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
- Помідори – 4 кг.
- Яблука – 3-4 шт.
- Перець болгарський – 600 гр.
- Перець гострий – 1-3 шт.
- Часник – 200 гр.
- Корінь хрону – 100-150 гр.
- Сіль – 2-3 ст. л.л.
- Цукор – 5-6 ст.л.
- Оцет 9 % – 100 мл.
Процес приготування:
1. Помідори та болгарський перець помийте і наріжте невеликими часточками. Яблука помийте, виріжте серцевину з насінням і також наріжте. Часник очистіть від лушпиння. З кореня хрону зріжте верхній шар, помийте і наріжте його.

2. По черзі через м’ясорубку пропустіть усі інгредієнти. Щоб хрін і гострий перець не різали очі та ніс, прикріпіть до м’ясорубки целофановий пакет і подрібнюйте ці інгредієнти прямо в нього.

3. Перемішайте всі подрібнені інгредієнти, додайте сіль і цукор.

4. Наприкінці додайте оцет, ще раз добре перемішайте. Залиште хріновину в холодильнику на 1-2 доби, періодично перемішуйте її.

5. Після цього настояну хріновину розкладіть по стерилізованих банках, закрийте кришками і помістіть на зберігання в холодильник.

Смачного!
Простий рецепт заготівлі хріновини з аспірином на зиму
Один з основних інгредієнтів хреновини – хрін, він надає їй неповторного смаку та аромату. А також ця закуска багата на вітамін С. Хріновину дуже люблять чоловіки, особливо вона хороша до м’яса і сала.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
- Помідори – 4-5 кг.
- Перець солодкий – 1 кг.
- Часник – 400 гр.
- Корінь хрону – 600 гр.
- Аспірин – 15 шт.
- Цукор – 1 ст.л.
- Сіль – 8 ст.л.
Процес приготування:
1. Овочі помийте і наріжте на частини, щоб було зручно пропускати їх через м’ясорубку. Корінь хрону і часник очистіть.

2. Прокрутіть помідори та болгарський перець через м’ясорубку.

3. Потім також подрібніть корінь хрону і часник, змішайте інгредієнти.

4. Далі додайте сіль, цукор і аспірин, добре перемішайте. Аспірин тут виступає як консервант, він не дасть хріновині зіпсуватися.

5. Коли сіль, цукор і аспірин повністю розчиняться, розкладіть хріновину по стерилізованих банках, закрийте чистими кришками і помістіть на зберігання в холодильник.

Смачного!
Хреновина з помідорами та болгарським перцем
Хреновина популярна в будь-яку пору року. Готувати її просто і не клопітно, вона навіть не вимагає варіння і відмінно зберігається в холодильнику кілька місяців. Порадуйте своїх близьких цією пекучою закускою.
Час готування: 1-2 доби.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 16.
Інгредієнти:
- Помідори – 4 кг.
- Перець болгарський – 600 гр.
- Перець гострий – 1-2 шт.
- Часник – 200 гр.
- Корінь хрону – 100 гр.
- Сіль – 2-3 ст. л.л.
- Цукор – 5-6 ст.л.
- Оцет 9 % – 100 мл.
Процес приготування:
1. Овочі помийте, очистіть і наріжте невеликими частинами.

2. Потім прокрутіть усі підготовлені інгредієнти через м’ясорубку для м’яса.

3. Перекладіть усі інгредієнти в об’ємну миску і добре перемішайте.

4. До овочевої маси додайте сіль, цукор і оцет, ще раз добре перемішайте.

5. Хріновину залиште в холодильнику на 1-2 доби, щоб вона настоялася. Потім розкладіть по чистих банках, закупорте їх і зберігайте закуску в холодильнику.

Смачного!
Хреновина із зелених помідорів і хрону з часником
Оригінальна закуска з неповторним смаком, про яку ваші гості ще довго згадуватимуть і проситимуть рецепт. Усім знайому хреновину можна зробити із зелених помідорів, вона матиме приємний терпкий смак.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Помідори зелені – 1 кг
- Перець чилі – 4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Сіль – 1 ст.л.
- Корінь хрону – 350 гр.
Процес приготування:
1. Помідори помийте, виріжте місце кріплення плодоніжки та розріжте овочі на четвертинки.

2. Корінь хрону очистіть, добре помийте і залийте окропом на кілька хвилин. Часник очистіть від лушпиння.

3. Гострий перець наріжте кільцями.

4. Подрібніть усі інгредієнти окремо в блендері або прокрутіть їх через м’ясорубку.

5. Перекладіть подрібнені інгредієнти в одну ємність, додайте сіль і добре перемішайте. Хріновину із зелених помідорів розкладіть по стерилізованих банках, закрийте їх. Зберігайте закуску в холодильнику.

Смачного!