Зелені оладки зі шпинатом готувати можна в різних варіантах. Навесні і влітку купуйте для них будь-яку свіжу зелень – петрушку, кінзу, кріп, черемшу, селера, базилік. Взимку крім шпинату в оладки додається ріпчаста цибуля, морква, зелений горошок, заморожена зелень, подрібнена брокколі. Оскільки шпинат не має вираженого смаку, в тісто натирають сир або бринзу, приправляють спеціями. Якщо оладки готують із замороженого шпинату, його попередньо розморожують, рідину зливають. Свіжий шпинат дрібно ріжуть і додають в тісто сирим, без попередньої теплової обробки.
Час приготування: 30 хвилин.
Інгредієнти на 4 порції
- яйце – 1 шт
- кефір нежирний – 1 стакан (250 мл)
- борошно пшеничне – 1 склянка
- перець чорний мелений – щіпка
- сіль – 1/3 ч. л
- сода харчова – 0,5 ч. л
- оцет яблучний – 1 ст. л
- зелена цибуля – кілька пір’я
- шпинат заморожений – 150 гр
- черемша – невеликий пучок
- бринза – 50-70 гр
- куркума – щіпка (за бажанням)
- масло рослинне для смаження оладок
- сметана для подачі.
Приготування оладок з зеленню
- Для приготування оладок можна використовувати кисле молоко або кефір з невеликим відсотком жирності. Якщо кефір густий, жирний, доведеться коригувати кількість борошна. Налийте в миску стакан кефіру кімнатної температури. Вбийте яйце.
- Віночком стільком людям кефір з яйцем. Насипте просіяне борошно, перець і куркуму.
- Перемішайте тісто до однорідності. Воно вийде досить рідким, трохи густіше, ніж тісто на млинці. Поки борошно не додавайте, через кілька хвилин тісто злегка загусне.
- Дрібно наріжте всю зелень (якщо свіжий шпинат, порубати листя дуже дрібно). Додайте в тісто зелена цибуля і сіль.
- Шпинат попередньо розморозити (можна в мікрохвильовку поставити на кілька секунд), злийте рідину. Покладіть в тісто зелень і шпинат. Перемішайте. Якщо тісто все ж вийшло рідкуватим, додайте ще трохи борошна.
- Влийте гашене оцтом соду, залиште тісто на кілька хвилин. Потім покладіть раскрошенную на дрібні шматочки бринзу. І знову все змішайте.
- На цей раз тісто для оладок зі шпинатом і зеленню остаточно готове. За консистенцією тісто вийде густим, тягучим, з ложки стікати буде повільно.
- Розігрійте в сковорідці олію. Викладайте на невеликій відстані по столовій ложці тесту. Підсмажуйте зелені оладки на середньому вогні поки на поверхні не з’являться дірочки.
- Переверніть, підрум’яньте другу сторону оладок із зеленню.
- Складайте готові оладки зі шпинатом і зеленню на підігріту тарілку, а ще краще – відразу ж подавайте до столу. Оладки зручніше смажити на двох сковорідках, щоб відразу напекти багато і з’їсти їх гарячими. Подавайте зелені оладки зі сметаною або густим йогуртом.
- Якщо ви з якихось причин не хочете готувати зелені оладки, це не привід впадати у відчай. Приготуйте звичайні оладки на кефірі з родзинками і подавайте їх з тієї ж сметаною або солодким варенням або джемом.