Ніщо не пахне краще, ніж домашня випічка з тіста на меду. Саме цей запах у мене особисто викликає асоціації з сімейним затишком, теплою атмосферою.
Пряники медова з імбиром і вівсяними пластівцями – неймовірно смачна і апетитна випічка. Схожим рецептом користувалися ще наші прабабусі, тому існує маса варіацій. Я пропоную один з найпростіших способів приготування.
Це споконвіку російське частування відрізняється сильним медовим смаком і пряниковим запахом. Якщо обернути пряник пекарської папером, то вона зможе зберегтися в домашніх умовах більше тижня, залишаючись м’якою і зберігаючи медовий аромат.
Складові:
- яйця – 1 шт.
- молоко (2,5%) – 3 ст.л.
- мед або патока – 2/3 ст.
- цукор – 1/3 ст.
- вершкове масло – 270 г
- вівсяні пластівці «Геркулес» – 1 ст.
- борошно – 2 ст.
- мелений імбир (сушений) – 2 ч.л.
- харчова сода – 2 ч.л.
Як приготувати:
- Поставте духовку на розігрів. Встановіть температуру 160 градусів. Змастіть маслом глибоку квадратну форму для пирога, на дно покладіть пергаментного паперу. Поставте на плиту каструлю, розтопіть в ній мед і вершкове масло. Підігріває до тих пір, поки масло не стане рідким, потім всипте цукор. Помішуючи, тримайте суміш на плиті до повного розчинення цукру. Зніміть каструлю з плити, суміш трохи охолодіть.
- У великій мисці змішайте вівсяні пластівці, борошно, мелений імбир і соду.
- У суміш сухих інгредієнтів влийте медово-масляну масу, добре перемішайте.
- В окремій ємності з’єднайте яйце і молоко.
- Суміш злегка збийте вінчиком, щоб вона стала більш-менш однорідною.
- Надішліть яйце з молоком до інших компонентів і ретельно все перемішайте. Консистенція повинна бути рідкуватий, як на фото.
- Тісто для пряники готове, та й духовка вже розігрілася.
- Вилийте все в підготовлену форму, розрівняйте і відправте в духовку приблизно на 1 годину. На поверхні випеченого пряники повинна утворитися хрустка, злегка потріскана корочка.
- Остудіть, не виймаючи з форми, потім переверніть, перекладіть на дошку або плоске блюдо, зніміть папір.
- На зрізі видно, що пряник вийшла пухка. Гарним доповненням до такої ній послужить смачний журавлинний морс.
Господині на замітку:
- Якщо є час і бажання, то тепле виріб можна розрізати навпіл і змастити будь-яким джемом – смак буде ще більш насиченим. Також не завадять горіхи і родзинки, додані в тісто відразу перед тим, як спекти пряники.