Це дуже незвичайні для обивателя тістечка. Тому що готуються без випічки. Тому що основою «тесту» в цих тістечок є каштани. Ні, не ті кінські каштани, які ростуть у нас повсюдно, а ті, які вважаються їстівними і завозяться в наші магазини в листопаді-грудні. Прикупивши пакет таких каштанів, можна приготувати безліч смачних страв, одним з найпростіших будуть такі шоколадні каштанові тістечка. Їх буде доречно подати до кави. Та й загорнуті в окремі фантики в подарунковій коробці тістечка з каштанами будуть виглядати більш ніж вдало. Єдине, ці тістечка потрібно зберігати в холодильнику, тому що крім каштанів в складі присутній гіркий шоколад і жирні вершки. Якщо ви бажаєте придбати новий цікавий досвід у приготуванні десертів, то дотримуйтесь наведеної кулінарної інструкції, у вас обов’язково все вийде з першого ж разу! Основна складність в цьому рецепті пов’язана більше не з приготуванням, а з формуванням, до цього етапу потрібно поставитися максимально відповідально.
Кухня: Французька.
Складові:
- близько 300 г неочищених каштанів
- 100 г чорного гіркого шоколаду
- 75 мл вершків для збивання 33%
- 50 г вершкового масла хорошої якості (яке твердне в холодильнику)
- 6-7 крапель мигдальної есенції
- сіль Флер де сель для подачі
для приготування знадобиться:
- каструля на 2,5-3 літра,
- друшляк,
- сотейник,
- миска для приготування маси для тістечок,
- прямокутна форма з невисокими бортами,
- папір для випічки або харчова плівка,
- маленький ніж для чистки каштанів,
- погружной блендер,
- лопатка.
приготування
- Для початку потрібно приготувати каштани. Свіжі каштани очистити від верхньої грубої шкірки за допомогою маленького ножа, підчіплюючи акуратно шкірку від верхівки і зрізуючи її до основи каштана. У підсумку на каштанах залишиться тонка пухнаста захисна шкірка.
- Скласти очищені каштани в каструлю, залити водою в 1,5 обсягу каштанів і поставити на вогонь. Довести під кришкою до кипіння і варити на слабкому вогні близько 20 хвилин. Потім каштани відкинути на друшляк, дати стекти воді. Маленьким ножем очистити ще теплі каштани від шкірки. Якщо в процесі чистки плоди каштанів будуть кришитися, це не страшно, вони потім все одно будуть подрібнюватися в пюре. Очищені каштани скласти в миску, додати до них вершки і все подрібнити в пюре за допомогою погружного блендера.
- Спорудити водяну баню. У каструлю налити половину обсягу води і поставити на вогонь для закипання. Потім на каструлю встановити сотейник так, щоб він вільно плавав на поверхні води, вогонь під каструлею зменшити до мінімуму. У сотейник викласти масло, а також поламаний на шматочки шоколад і розтопити. Вимішати суміш до гладкості, трохи остудити і додати до каштановому пюре. Всі інгредієнти ретельно перемішати лопаткою до однорідності.
- Додати до маси мигдальну есенцію (або будь-який інший ароматний алкоголь, наприклад, ром) і вимішати масу ще раз. Форму для тістечок вистелити аркушем паперу для випічки, вирізаним по потрібному розміру, або вистелити харчовою плівкою. Викласти масу в форму і розрівняти.
- Прибрати форму в холодильник на 6-8 годин, а краще на ніч.
- Для подачі масу у формі вийняти з холодильника і, поки холодна, розрізати на смужки тонким ножем. Піднімаючи папір дл випічки, акуратно перекласти на блюдо сервіровки брусочки тістечок. Приправити зверху кристалами вишуканої французької солі Флер де сель або дрібної морською сіллю. Подавати охолодженими. Відмінний десерт для кавування!
- Дуже ніжна структура виходить у тістечок, і дуже незвичайний, хоча і шоколадний смак. Тістечка таять у роті, залишаючи мигдальне післясмак. Казка! Смачного!
- Порада: Якщо немає бажання робити тістечка брусочками, або це здається занадто складним, то можна зробити з такої маси цукерки у вигляді кульок і обваляти їх в молотом мигдалі або какао, теж буде не менш ефектно і так само смачно.