Якщо ви любите використовувати взимку приправи з сушеної зелені, пропоную заготовити зелень кінзи. Сушити кінзу зручно в подрібненому вигляді в духовій шафі.
Сушена кінза – відмінна приправа для виробництва ковбас, м’ясних і рибних страв, страв східної кухні. Її пряний аромат дуже яскравий і насичений, тому такий зелені потрібно зовсім небагато в процесі приготування чергового кулінарного шедевра. Особливо смачними виходять в дуеті з нею морква і капуста по-корейськи.
Однак, зелень кінзи легко добути тільки в літні місяці, коли погода сприяє її дозріванню. А що ж робити взимку, коли так хочеться приготувати улюблене блюдо, але без потрібної приправи вона матиме зовсім інший смак? Правильно, запасіться зеленню ще в сезон її збору, щоб і в зимові дні ви могли пригощати своїх рідних улюбленими закусками. Для цього вам знадобляться лише один або два пучка свіжої зелені кінзи, 30 хвилин вільного часу і духову шафу.
Складові:
- зелень кінзи – 1 пучок.
Спосіб приготування
Для сушки придбайте або нарвіть молоді пагони зелені кінзи. Старі пагони стають темно-зеленого кольору і дуже гірчать – в них утворюється специфічний аромат, який не надає пікантності, а губить все приготовану страву.
Промийте весь пучок, розібравши його на стебла, щоб на зелені не було ніякої забрудненості. Якщо є якісь пошкоджені стебла або листочки – їх найкраще видалити. Решта листя крупно наріжте за допомогою гострого ножа. Дрібнити стебла і листя кінзи не варто – ви в будь-який момент можете це зробити і з уже висушеної зеленню, а ось великий розмір дозволить вам її додавати в супи або маринади, отримуючи при цьому більш привабливий візуальний ефект. Нарізану зелень викладіть на пергаментному папері, застеленій на деко. Помістіть деко в духову шафу на 30-40 хвилин при 80-100С і не забудьте при цьому залишити дверцята техніки злегка прочиненими для активної циркуляції повітря.
Висушена кінза втратить в обсязі близько половини своєї маси, але зате стане хрусткою і ламкою, якщо її затиснути між двома пальцями руки. До речі, пам’ятаєте, що свіжа кінза має лише 23 калорії, а сушена – 216!
- Висушеної зелені дайте охолонути і помістіть її в ємність з щільно кришкою, що закручується. Діставайте приправу в міру потреби, готуючи різні страви.
Господині на замітку:
- Аналогічним способом ви можете заготовити на зиму петрушку, кріп або зелень селери.
- Також можна заморозити кінзу на зиму.
- Зелень кінзи, додана в блюдо, стимулює роботу травної системи, покращує апетит, підсилює секрецію шлункового соку.