Пухнасте бісквітне тісто вабить своїм чудовим смаком малюків і дорослих, але якщо додати в нього жменю какао, то пиріг придбає дивовижний аромат і смак! Я пропоную спекти ніжний бісквіт насиченого темно-коричневого кольору, використовуючи оригінальний «заварний» спосіб. Для крему виберіть смачну сметану, і ваш торт Шоколад на окропі стане кондитерським шедевром на святковому столі! У крем можна додати мелені горіхи, а коржі перекласти ягодами або фруктами, нарізавши їх тонкими пластинками. Вони чудово доповнять шоколадний бісквіт і додадуть десерту легкої свіжості і приємну кислинку.
Складові:
- яйце – 2 шт.
- цукор – 2 склянки
- молочка – 1 стакан
- окріп – 1 стакан
- розпушувач – 3 ч.л.
- какао 6 повних – ч.л.
- борошно – 2 склянки
- соняшникова олія – 1/3 склянки
Для крему:
- сметана – 300 г
- цукру ½ – склянки.
Спосіб приготування
- Промийте яйця під проточною водою, акуратно їх розбийте за допомогою ножа і вилийте в глибоку миску. Обов’язково перевірте, щоб не потрапила шкаралупа! Додайте один стакан цукру. Будьте уважні: білок несвіжих яєць трохи водянистий, що впливає на результат збивання. У підсумку тісто в духовці може погано піднятися.
- Яйця з цукром збийте до білого міксером. Маса повинна істотно збільшитися в обсязі, а на поверхні з’явитися маленькі бульбашки.
- Щоб пиріг вийшов пишним, краще не порушувати технологію приготування! Змішайте з пшеничним борошном все сухі інгредієнти: какао-порошок, розпушувач і другий стакан цукру. Не додавайте їх в готове тісто!
- В отриману суміш додайте олію. Духовка повинна прогрітися до 180 градусів, коли тісто буде готове, тому настав час його ввімкнути.
- У підготовлену масу влийте молоко. Намагайтеся, щоб при перемішуванні з посуду не виливалися рідкі компоненти і не висипалися сухі, адже кондитерське мистецтво – це точна наука!
- Прийшов час ввести збиті яйця. Якщо вони трохи осіли, краще пройдіться міксером ще раз, додайте в бісквітне тісто і акуратно перемішайте.
- Заварити тісто крутим окропом не складно: закип’ятіть склянку води, влийте в бісквітну масу і ретельно перемішайте, щоб не утворилися грудки, а білки не згорнулися. Гаряча рідина повинна рівномірно поширитися по тесту.
- Підготуйте форму: застеліть пергаментом і змастіть вершковим маслом. Наповніть ємність тестом і акуратно поставте в духовку, адже бісквіт не любить різких рухів. Протягом 50 хвилин дверцята можна відкривати. Якщо ви впевнені, що духовка випікає швидко, то витягуйте бісквіт через 40 хвилин. Не забудьте за допомогою зубочистки перевірити готовність, опустивши її в самий центр випічки.
-
Бісквіт повинен добре охолонути, тому ділити на коржі краще через 10 годин. Він не буде кришитися, і ви легко його розріжете на три частини. Пишні кола чудово просочаться кремом, і торт не вийти сухим.
В якості крему я використовувала сметану 21%, яка чудово просочила шари торта, надала їм ніжну текстуру. Молочний продукт перекладіть в глибоку миску, і збийте міксером з невеликою кількістю цукру. Отриманою солодкої масою ретельно змастіть коржі.
- Настав час зібрати пухнастий і ніжний торт. Коржі акуратно складіть башточкою, які залишилися кремом змастіть верхівку і боки. Поставте на кілька годин в холодильник, але краще на цілу ніч.
- Поріжте шоколадний торт на крутому окропі на порційні шматочки, але не поспішайте їсти! Залиште на столі протягом півгодини! Сметана трохи підтане, а просочені коржі «відійдуть» від холоду. У теплі десерт розкриє свій прекрасний аромат і насичену смакову гаму.
Господині на замітку:
- Сметану можна замінити збитими до стійких піків вершками 36%, попередньо просочивши коржі сиропом. Кондитерський крем не варто використовувати: він зробить торт більш щільним і погано оживляти коржі.
- Розрізати бісквіт можна за допомогою міцної нитки. Зробіть акуратні і рівні надрізи навколо майбутнього торта, зав’яжіть кінці нитки і потягніть. Якщо форма у вас низька і широка, то поділіть випічку на дві частини.