Хочу поділитися з Вами рецептом кабардинського страви з курки з дуже красивою назвою – Гедлібже. Але у страви не тільки красива назва, воно саме – шалено смачне, апетитне і поживне. Ніжне куряче м’ясо, просочене дивовижним соусом зі смаженої цибулі та сметани з додаванням спецій. Та такий соус можна їсти просто так, хлібом вмочуючи в нього, а тут ще куряче м’ясо. Свято живота й годі! Гедлібже прикрасить собою будь-який обід або вечерю – настільки це страва смачна, що спробувавши раз, неможливо буде забути його смак, як і смак курки в пиві, тушкованою в сковороді.
Складові:
- курячі гомілки – 6 штук
- рослинне масло – 2 столові ложки
- сіль за смаком
для соусу:
- цибуля ріпчаста середнього розміру – 2 штуки (близько 120 грам)
- каррі – ½ чайної ложки
- мелена червона паприка – 1 чайна ложка
- сметана 15-20% – 150 грам
- вода кип’ячена – 100 мілілітрів
- сіль за смаком
а також:
- часник – 4 зубчики
- зелена цибуля – ½ пучка.
приготування
- Курячі гомілки помити, зняти шкуру (зайвий холестерин нам не потрібен), обсушити паперовим рушником, скласти в чашку, посипати сіллю за смаком і добре перемішати.
- На сковороді розігріти олію, на якому обсмажити курячі гомілки на маленькому вогні під закритою кришкою, щоб м’ясо добре пропарити, до готовності, до легкого зарум’янювання.
- Ріпчасту цибулю почистити, сполоснути водою, бажано холодної, щоб уникнути сліз при його нарізці. Чистий ріпчасту цибулю порізати півкільцями.
- Порізану півкільцями цибулю обсмажити в сотейнику на рослинному маслі до м’якості і злегка золотистого кольору.
- До обсмаженого до золотистого кольору цибулі додати каррі, мелену червону паприку і сметану, вливаємо кип’ячену воду, солимо за смаком і все добре перемішуємо для однорідності. Доводимо соус до кипіння.
- У приготовлений сметанно-цибулевий соус покласти обсмажені до легкого зарум’янювання курячі гомілки і згасити близько 10 хвилин.
- Часник почистити, помити і дрібно нарізати. Зелену цибулю також помити і дрібно нарізати. Перемішати дрібно нарізаний часник з зеленою цибулею.
- При подачі на стіл викласти на порційні тарілки курячі гомілки і густо полити зверху сметанно-цибульним соусом, а потім посипати дрібно нарізаним часником з зеленою цибулею. Смачного!
Господині на замітку:
- замість гомілок можна використовувати інші частини курки;
- по Вашому смаку можна збільшити або зменшити кількість сметани;
- в соус можна додати дрібно порізану петрушку;
- рекомендується подати до гедлібже картопляне пюре, розсипчасті каші або макарони.