Мені «пощастило» вийти заміж за завзятого рибалки. Тому річкова риба, особливо окунь, з нашого раціону вибуває. А так як чистити я її не люблю, то часто просто запікаю в солі.
Любителям рибних страв ця страва дуже сподобається. Взагалі, окунь в солі можна назвати найпростішим методом приготування будь-річкової риби. Цей чудовий рецепт взагалі не має на увазі чистку луски. А значить, зараз вам не знадобляться наші поради по очищенню окуня від луски. І ви без клопоту і тривалого знаходження на кухні приготуєте смачну вечерю для своїх домашніх.
Ніжне, солодкувате м’ясо рибки через сольовий кірки виходить ще й неймовірно соковитим. Ароматні спеції і лимон підкреслюють не тільки смак, але і апетитний запах страви.
Складові:
- річковий окунь – 700 г
- сіль – 500-700 г
- лимон – 0,5 шт.
- часник – за смаком
- яєчний білок – 1 шт.
- вода – 2-3 ст. л.
Як приготувати:
У глибокій мисці необхідно змішати звичайну кухонну сіль з яєчним білком і водою.
За консистенцією суміш виходить пухкої і злегка вологою, як мокрий сніг. При бажанні в сіль можна додавати ароматні сухі трави або спеції, щоб риба в процесі запікання насищалося запахами.
Видаліть нутрощі і зябра, луску можна не очищати. Потім під холодною проточною водою сполосніть окунів. Для цієї страви підійдуть як свіжі, так і заморожені тушки. У черевце риби покладіть по 2-3 часточки лимона і часник.
Духовку нагрійте до 180 градусів. На застелене пергаментом деко насипте трохи солі, зробивши як би подушку для кожної рибки.
Помістіть окунів на сіль.
Присипте рибу сіллю і ретельно притисніть руками. Намагайтеся, щоб тушки були повністю накриті, винятком може бути голова.
Готуємо страву в духовці приблизно 20-30 хвилин. Після дістаємо і залишаємо ще на 10 хвилин, щоб окуні трохи охололи.
- Зазвичай запечену рибу в солі подають цілком на тарілці. Відколювати соляну кірку потрібно зі спинки. Разом з сіллю знімається і шкірка. Якщо вона відходить погано, то допоможіть ножем. В результаті виходить чисте філе. На смак окунь дуже смачний і солоний в міру. До цієї страви можна подати картопля або рис, тушковані або печені овочі.
Автор: Ельба.