Фруктове желе зі смородини в солодких кошиках з повітряного рису – дивовижне і незвичайне ласощі. Такий нестандартний спосіб подачі десерту особливо подобається дітям. Спочатку всім хочеться його розглянути, помилуватися, пофантазувати. І тільки після цього, ложечка за ложечкою, спробувати трохи кисле, але ароматне порічкове желе з м’яким повітряним рисом.
Складові:
- згущене молоко – 1 банка
- вершкове масло – 40 г
- какао – 2 ст. л.
- повітряний рис – 1,5 склянки
- смородиновий сік – 1,5 склянки
- цукор – при необхідності (в желе)
- агар-агар – 2 ч. л.
Спосіб приготування:
- Спочатку приготуємо кошики для цього десерту. У каструлю налийте згущене молоко, покладіть шматочок вершкового масла і пару столових ложок какао-порошку.
- Надішліть каструлю на плиту і доведіть суміш до кипіння, постійно помішуючи її. Дайте солодкої масі трохи покипіти, трохи загуснути і обов’язково стати однорідною. Перелийте отриману карамель в глибоку чашку і з’єднайте її з повітряним рисом.
- Повітряний рис можете купувати будь-хто. Він буває звичайний, солодкий або з яким-небудь ароматом. Спирайтеся на свій смак.
- Добре перемішайте масу і приступайте до ліплення кошиків. Найкраще для цієї страви підійдуть одноразові формочки для кексів. З них дуже просто буде вийняти кошики, не пошкодивши їх. Справа в тому, що наша карамель чи не перетвориться в льодяник (ми ж цього і не домагалися), тому кошики з повітряного тіста залишаться м’якими, хоча і будуть тримати форму.
Найзручніше формувати кошики мокрими руками. Але будьте обережні – карамель ще залишається гарячою.
- Надішліть формочки з кошиками в холодне місце, можна навіть в морозильник, а тим часом приготуйте желе.
- В принципі, воно може бути будь-яким – з варення, сиропу, свіжої ягоди або майже готове – з пачки. Ми вам розповімо, як приготувати желе зі смородини. Це річна заготівля, коли смородину перекручували з цукром, складали в банку і зберігали в холодильнику до сьогоднішнього дня. Аромат ягід залишився практично первозданним – дуже яскраво і смачно.
- Так як смородина була просто перемолоти, то нам потрібно позбутися від макухи – дрібних шматочків шкірки. Для цього трохи розбавимо ягідну масу водою і процідити через марлю.
- Смородиновий сік готовий. Обов’язково пробуйте його на смак, можливо, потрібно буде додати трохи цукру. Тепер всипте в сік 2 чайні ложки агар-агар і відправляйте на плиту. Дайте соку трохи покипіти – максимум хвилини. Знімайте сік з вогню.
- Смородинове желе готове. Залишилося тільки його остудити. Робіть це під контролем, помішуйте сік ложкою і дивіться на струмінь. Коли сік став нагадувати кисіль, відразу ж розливайте його по кошиках.
- Агар-агар швидко застигає навіть при кімнатній температурі, тому вже через 15 хвилин ваше частування буде готово.
- Акуратно зніміть формочки. Отриманий десерт можна подавати на маленьких порційних тарілках або на одному великому блюді. Припорошити ласощі зверху цукровою пудрою, або посипте кокосовою стружкою, подрібненими горішками. Смачного!