Фугасс – традиційний домашній хліб з Провансу. Крім відмінного смаку він хороший ще тим, що варіантів і варіацій його дуже багато. Хліб готують з додаванням сиру і бекону, овочів і шинки, приправляють ароматними травами, надають хлібу різну форму, викладають начинку зверху або ховають її під шаром тіста. У будь-якому рецепті фугасс оливкова олія – обов’язковий інгредієнт і замінювати його нічим не рекомендується. Фугасс зі складною начинкою чимось нагадує закриту піцу кальцоне. Але схожість тільки зовні, і тісто, і приготування начинки кардинально відрізняються. У кальцоне всі інгредієнти для начинки зазвичай змішуються, а для фугасс важливо дотримуватися черговість шарів. У будь-якому випадку можна взяти залежалися в холодильнику продукти і приготувати закритий пиріг з шинкою, картоплею і сиром.
Спосіб приготування: в духовці.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне – 250 г
- молоко тепле – 50 мл;
- вода тепла – 75 мл
- дріжджі свіжі пресовані – 15 г
- цукор – 1 ч. л.
- сіль – 2/3 ч. л.
- вершкове масло (розтопити і остудити) – 15 г
- оливкова олія – 2-3 ст. л.
для начинки:
- картопля відварна – 4-5 шт (середній)
- шинка – 100 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт (великий)
- сир твердий – 100 г
- томатний соус або кетчуп – 2 ст. л.
- мелений перець (запашний) та інші спеції додайте за смаком.
приготування
- Сіль, цукор і дріжджі змішайте, розімніть в кашку. Влийте теплу воду, залиште хвилин на 10, щоб дріжджі зміцніли. Додайте в воду з дріжджами тепле молоко, розтоплене вершкове і 2 ст. л. оливкового масла. Розмішайте.
- У рідку суміш просійте 200 грам борошна (решту можна буде додати при замісі тесту). Розмішайте масу і викладіть на припорошений борошном стіл.
- Вимішуйте тісто до м’якості і еластичності. Хвилин через п’ять від початку замісу тісто стане однорідним, пластичним і м’яким. Влийте ще столову ложку масла, вмішати його в тісто. Покладіть тісто в просторий посуд (її підбирайте з урахуванням того, що тісто виросте в 3-4 рази). Накрийте, залиште для вистоювання в теплі на 1,5 години.
- Через годину можна починати готувати начинку. Наріжте цибулю півкільцями, обсмажити до легкого зміни кольору. Поперчіть.
- Відваріть картоплю, остудіть, наріжте скибочками. Шинку або ковбасу наріжте брусочками (або кубиками, нарізка тут не важлива).
- Що піднялося тісто обімніть і викладіть на стіл. Розкачайте в прямокутник, товщина не менше 1 см. Краї підрівняйте (обріжте ножем).
- Змастіть поверхню тесту оливковою олією. Це потрібно для того, щоб тісто не розмокнуло від кетчупу, масло буде своєрідним «бар’єром» між рідким соусом і тестом. Начинку викладайте тільки на одну половину тіста, залишаючи краю порожніми. Перший шар буде з картоплі. При бажанні його можна спеціями посипати. На картопля викладіть цибулю, посоліть його, поперчіть, посипте травами.
- Наступні два шари будуть з картоплі і шинки. Шинку закрийте сиром, нарізаним скибочками.
- Накрийте начинку другою половиною тіста, ретельно защипайте краю. Зробіть наскрізні надрізи (гострим ножем або лезом). З решти обрізків тесту зробіть косичку і прикрасьте пиріг.
- Обережно перенесіть його на змащене маслом деко, залиште на расстойку хвилин на 15-20. В цей час прогрійте духовку до 180 градусів.
- Випікайте фугасс 20-25 хвилин до рум’яного кольору. Незадовго до готовності дістаньте його і змастіть оливковою олією.