Запіканка з індички з зеленим горошком і вершками під листковим тістом – справжні ласощі, які сподобається навіть вибагливим гурманам. Вона прекрасно підійде для сніданку або вечері, ну а для святкового столу краще страви не придумаєш.
Невеликий ліричний відступ. Якщо сьогодні на вечерю у вас заплановано блюдо з сиру, то відмінним варіантом буде приготування сирної запіканки за рецептом в блозі misslife.ru – це просто і смачно.
Якщо запіканку зробити ні з індичкою, а з куркою, то це блюдо цілком можна зарахувати і до російської кухні. Правда, в традиціях російської кухні горщики для гасіння і формочки для запікання прийнято накривати НЕ листковим тістом, а простим бедрожжевим прісним тестом з суміші борошна, води і солі. Таке тісто всього лише грає роль кришки і не з’їдається разом з блюдом. В даному рецепті порційні форми для запіканки прикриваються листковим дріжджовим тестом, яке просочується соусом з запіканки, стає дуже смачним і з’їдається замість хліба разом з запіканкою.
Складові:
- філе індички – 450 г
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- вершкове масло – 1 ст. л.
- борошно пшеничне – 1 ст. л.
- зелений горошок (заморожений) – 250 г
- вершки 10% – 15% – 200 мл
- яйця – 2 шт. (Тільки жовтки)
- зелень петрушки – 3-4 гілочки
- сіль морська і суміш перців – за смаком
- лимонний сік – кілька крапель (4 – 5)
- готове листкове дріжджове тісто – 300 г
- лавровий лист – 1 шт.
- запашний перець – 2 шт.
Рецепт приготування
- Зелений горошок і листкове дріжджове тісто необхідно розморозити природним чином, вийнявши їх завчасно з морозилки. Не варто розморожувати горошок і тісто в мікрохвильовій печі, там процес відтавання відбувається нерівномірно. Філе індички залийте одним літром води, покладіть лавровий лист (1 шт.) І запашний перець горошком (2 шт.). Поставте каструлю з індичкою на плиту. Коли вода в каструлі закипить, зніміть піну, зменшіть вогонь і варіть при мінімальному кипінні протягом 30 хв. В кінці бульйон посоліть, індичку вийміть, охолодіть і наріжте кубиками зі стороною в 1 см.
- Лук наріжте кубиками і обсмажте в сотейнику або глибокій сковороді з вершковим маслом (1 ст. Л.).
- Коли цибуля стане м’яким і прозорим, але ще не придбає золотистий колір (приблизно через 2 хвилини), посипте його борошном (1 ст. Л.). Влийте в сковороду приблизно 150 -200 мл бульйону, в якому варилася індичка. Інтенсивно перемішайте утворився білий соус, щоб він придбав однорідну текстуру. Відміряйте 2 столових ложки вершків, відкладіть їх в сторону. Вони вам потім будуть потрібні для змазування тіста. Решта вершки (близько 170 мл) влийте в сотейник, перемішайте.
- Додайте в сотейник шматочки індички і зелений горошок, посоліть, поперчіть, доведіть до кипіння, проваріть все протягом п’яти хвилин, не більше.
- Наріжте зелень петрушки і відразу ж зніміть сотейник з плити.
- Додайте один жовток, кілька крапель лимонного соку, перемішайте.
- Листкове тісто розкачати в пласти товщиною 3-4 мм. Виріжте з тіста кола, рівні за розміром форм, в яких ви плануєте робити запіканку.
- Індичку з зеленим горошком розкладіть по чотирьох порційних формочках (ємністю 200 – 250мл), в яких будете запікати.
- Форми накрийте колами з тіста.
- Підверніть краю тесту всередину. Змішайте один жовток з двома столовими ложками вершків. Змастіть цією сумішшю тісто.
- Розігрійте духовку до 200 градусів. Форми з запіканкою встановіть на деко.
- Коли духовка розігріється і досягне потрібної температури, деко поставте в духовку на 25 хвилин. Готову запіканку з індички з зеленим горошком і вершками під листковим тістом подавайте на стіл в гарячому вигляді.
Господині на замітку:
- Запіканка вийде більш ніжною, якщо ви для неї виберіть філе індички з області стегон, а не купки.
- Щоб тісто (дріжджове, пісочне або листкове) під час випічки набуло блискучу рум’яної скоринки, перед тим, як поставити виріб з тіста в духовку, змастіть його будь-яким видом мастила: – жовтком, – сумішшю жовтка з 2 ст. л. молока або вершків, – збитим яйцем, – молоком або вершками.
- Для додання ще більшого блиску вашій випічки, після того, як дістанете готовий пиріг або будь-яке інше блюдо з духовки, змастіть верхню скоринку розтопленим вершковим маслом.