Якщо мені попадається на очі в магазині або на ринку тонке свиняче сало, беру його обов’язково. Варто недорого, а приготувати можна дуже цікаві страви.
Тонке свиняче сало відмінно підходить для приготування рулету. Один з таких варіантів закуски вже давно є моїм улюбленим. Це запечений рулет з сала з печінкою. Виходить оригінальне страву для звичайного і святкового застілля.
Це відмінна заміна купівельними м’ясним виробам і ковбас. За смаком виходить навіть цікавіше, а за ціною – в рази дешевше. Про користь навіть і говорити не варто – все очевидно. За основу беремо рецепт рулету з сала в духовці і додаємо начинку з печінки.
Складові:
- тонке сало – 400 г
- куряча печінка – 200-250 г
- часник – 1 головка
- волоські горіхи – 2-3 ст. л.
- сіль – 3 ч. л.
- суміш мелених перців
- в’ялені томати за бажанням.
Спосіб приготування:
- Для начинки рулету будемо використовувати курячу печінку. Сполосніть шматочки печінки, а потім рекомендую замочити її в мисочці з молоком або кефіром (на 1 годину). Неприємний присмак і гіркота печінки після цього забирається.
- Тим часом підготуйте сало. Для такого виду рулету рекомендую брати найтонше свиняче сало. Якщо купували його зі шкурою, тоді акуратно зріжте за допомогою філе ножа.
- На робочу поверхню покладіть фольгу, на неї пласт сала. Подрібненим в землянці очищеним часником і сіллю натріть всю поверхню. Потім посипте сумішшю мелених перців.
- Волоські горіхи напередодні обсмажте на сухій сковороді і пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в крихту в ступці. Посипте сало волоськими горіхами. Замість волоських горіхів можна брати для рецепта фісташки або лісовий горіх.
- Курячу печінку занурте в киплячу воду на 3-5 хвилин, потім перекладіть на паперові рушники. Бланшування печінки допоможе прибрати з неї частину крові.
- Злегка підсушені шматочки печінки розмістіть смугою на салі.
- Тепер можна викласти в’ялені томати або свіжу моркву, а також мариновані огірки.
- Поверніть акуратно і щільно рулет, нитками обв’яжіть вийшов батон. У кілька шарів фольги загорніть майбутню закуску.
- Духовку нагрійте до 190 градусів і відправляйте пекти згорток на 40 хвилин.
- Рулет готовий, виймайте його і залишайте при кімнатній температурі до повного охолодження. Помістіть зверху невеликий вантаж і приберіть в прохолодне місце на ніч.
- Перед подачею розгорніть рулет і гострим ножем наріжте слайсами. Викладайте ці шматочки на блюдо, прикрашайте гілочками свіжої зелені або овочами. Обов’язково поставте поруч з таким рулетом томатний соус, домашню гірчицю з порошку або будь-який інший соус до смаку.
Автор: Ельба.