Одна з кращих заготовок на зиму – це сливовий компот, який має насичений приємний смак і красивий рубіновий колір. Взимку на основі цього компоту можна робити желе або варити кисіль.
Якщо вас порадував своїм достатком сезон сливи, рекомендую заготовити якомога більше компотів. Цей напій завжди виходить насиченим, дуже смачним, і до того ж, він схожий на натуральний сік.
Сливовий компот на зиму без кісточок найкраще готувати з тих сортів слив, від яких кісточка легко відділяється. Інакше доведеться затратити чимало часу на видалення кісточок або ж просто зробити компот з цілими плодами.
В даному випадку я використовую велику солодку сливу, з не дуже яскравим забарвленням. Тому сам компот вийшов бурштиновим, а не як ми звикли, червоним. Але смак у цього напою досить хороший. Для кольору і насиченості смаку варто додати в банку лимонну кислоту. Тоді ви отримаєте ідеальний результат. Взимку банку компоту буде вельми бажаною на вашому столі.
Складові:
- слива – 1/3 трилітрової банки
- цукор – 1-1,5 ст.
- лимонна кислота – 1/3 ч.л.
Спосіб приготування
Сливу ретельно слід промити. Потім розділити навпіл кожен плід і відокремити від кісточки.
Трилітрову банку промиваємо харчовою содою. Стерилізувати не обов’язково, так як ми будемо заливати її окропом і настоювати. Підготовлену сливу укладаємо в банку і заповнюємо третю частину.
Вміст банки заливаємо окропом до самого верху. Накриваємо прокипяченной кришкою. Ми залишаємо на 20-25 хвилин прогріватися.
Після чого зливаємо воду в каструлю. Я вдягаю спеціальну кришку, щоб нічого не випало з банки.
У каструлю з цією водою насипаємо цукровий пісок. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, налив ще трохи води, щоб вистачило заповнити всю банку до верху. Переконайтеся, що цукор розчинився.
Тепер заливаємо киплячий сироп в банку. Туди ж насипаємо лимонну кислоту.
Відразу ж закочує кришкою. Перевертаємо банку з компотом і накриваємо покривалом. Так заготівля повинна стояти, поки не охолоне.
- Ось і все, сливовий компот на зиму готовий. Залишається відправити його на зберігання в темне прохолодне місце. І обов’язково відкрити на Новий Рік. Насичений сливовий смак цього натурального напою неодмінно вас порадує. Взимку компот замінить всілякі газовані напої, заощадить бюджет і збереже ваше здоров’я.
На замітку:
- Рецепт сливового компоту можна урізноманітнити додаванням інших фруктів. Наприклад, якщо ви бажаєте отримати більш яскравий смак і колір напою, то цілком можна додати виноград «Кудрик» або інший темних сортів. Або ось рецепт сливового компоту з м’ятою.
- Можна заготовити компот зі слив і яблук. Таким чином, яблука додадуть напою кислоти, що дасть можливість не використовувати лимонну кислоту.