Ніжне тісто, соковита м’ясна начинка і ароматні спеції – хіба можна не любити грузинські хінкалі!
Ще недавно я не знала, що можна зробити корисні і смачні хінкалі в мультиварці на пару. Виявляється, це дуже зручно і нескладно.
Начинка буде з яловичини, можна використовувати будь-який вид м’яса, яке у вас є. У фарш з рубаної яловичини потрібно додати багато спецій, зелені і бульйон, щоб хінкалі були соковитими. Тісто найпростіше як на пельмені http://na-vilke.ru/pelmeni-doma-eto-prosto-esli-est-xlebopechka.html – яйце, борошно, вода. Загалом, нічого складного, правда часу знадобиться чимало на їх приготування.
Складові:
- яловичина свіжа – 400 г
- часник – 1 зубок
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- яйце куряче -1 шт.
- вода очищена – 200 мл
- борошно пшеничне – 400 г
- приправа кавказька, коріандр, суміш перців мелена, базилік сухий
- сіль за смаком
- свіжа петрушка і кріп – по 3 гілочки
- бульйон мясной- 150 мл.
Як приготувати:
- Перед тим як готувати хінкалі, свіжу яловичину потрібно промити, видалити жили і плівки. Порізати на великі шматки. Замарінуем на 30 хвилин м’ясо, щоб фарш був ароматні. Додамо спеції по-кавказки, суміш перців мелених і порізаний кільцями часник із сіллю.
- Висипаємо гіркою просіяне борошно в миску, вбиваємо яйце. Додаємо трохи солі, щоб тісто не було прісним.
- Перемішуємо яйце з борошном, додаємо теплу воду і замішуємо круте тісто, яке не прилипає до рук.
- Тісто має 15 хвилин постояти, «відпочити». М’ясо перекладає в чашу блендера і подрібнюємо. Можна самим порізати дрібно, щоб яловичина була рубаною, а не перемеленої через м’ясорубку.
- Лук подрібнюємо таким же способом. Висипаємо фарш в миску, туди ж кладемо цибулю і дрібно порізану свіжу зелень.
- Замішуємо руками фарш, додаємо м’ясний або грибний бульйон, знову перемішуємо, в разі потреби солимо.
- Тісто готове. Відщипуємо шматочок, робимо ковбаску і нарізаємо кружечками, як на вареники шириною, приблизно 1 сантиметр. Качалкою розгортаємо одне колечко, робимо гурток. Кладемо в центр начинку.
- Защипуємо гармошкою тісто нагорі, закручуємо пару раз кінчики тесту, і хінкалі готове.
- Ліпимо хінкалі, поки тісто або начинка не закінчитися. Наливаємо в чашу мультиварки воду (1,5 л), ставимо чашу для пароварки, змащуємо пензликом соняшниковою олією, щоб хінкалі не прилипли. Викладаємо хінкалі в мультиварку, скільки поміститься, але не дуже щільно – вони трохи збільшаться.
- Включаємо режим «пароварка». Готуються хінкалі 40 хвилин.
- Подавати готове частування смачно з соусом з часнику і сметани. Зверху посипаємо свіжою подрібненою зеленню.
Господині на замітку:
- Якщо вийшло наліпити стільки, що за один раз все з’їсти не вийде, то сміливо відправляйте хінкалі в морозилку. Заморожені, перед тим як варити, розморожувати не потрібно – просто збільште час приготування на 4-5 хвилин.