Ніжна начинка з марципану з журавлиною і розсипчасте пісочне тісто складають прекрасний дует у святковому пирозі. Чудова випічка прикрасить стіл, подарує привід для неспішної розмови про прекрасне і об’єднає маленьких і великих любителів смачно поїсти. Гарантую, що приємні спогади про тонкий пирозі з пісочного тіста з мигдальним смаком будуть переслідувати вас до наступного свята, коли з’явиться новий привід його приготувати.
Складові:
Пісочне тісто:
- борошно вищого гатунку – 200 г
- яйце куряче – 1 велике
- вершкове масло – 100 г
- цукровий пісок білий – 50 г
начинка з марципану:
- марципанова паста – 200 г
- яйце куряче – 2 середніх
- цукровий пісок – 2 столові ложки
- масло вершкове – 80-90 г
- ваніль рідка – 1 ч.ложка
- журавлина свіжа / заморожена – жменя.
Готуємо пісочне тісто і начинку з марципану і журавлини
- Замісити пісочне тісто: змішати холодне вершкове масло, яйце, цукровий пісок і просіяне двічі борошно. Спочатку працювати виделкою / ручним віночком, а закінчити заміс тесту руками. Процес займе не більше 3-5-ти хвилин.
- Готове пісочне тісто не прилипає до рук, має чудовий вершковий аромат і колір. Сформувати кулю, обернути харчовою плівкою або покласти в поліетиленовий мішок і відправити в холод мінімально на 30 хвилин.
- Начинку приготувати так: в глибоку миску покласти розрізану на шматочки марципанову пасту, засипати цукровим піском, розбити яйця, додати розм’якшене вершкове масло і вилити рідкий ванілін або посипати ваніліном з цукром (досить 1 ч.ложки).
- Змішати інгредієнти для начинки міксером на самій низькій швидкості або ручним віночком до однорідного стану. Кілька зайвих рухів ручним віночком зроблять начинку більш повітряної.
- Дістати пісочне тісто з холодильника, сформувати корж і викласти в роз’ємну форму. Тісто швидкими рухами пальців рівномірно розподілити по дну форму і обов’язково зробити бортики. Всю пісочну поверхню наколоти виделкою, щоб під час випікання тісто не піднімалося.
- Випікати пісочне тісто без начинки приблизно 15-20 хвилин в духовці при температурі 180С до легкого золотистого кольору, вірніше – до напівготовності. Потім форму вийняти з духовки, остудити при кімнатній температурі протягом 30 хвилин.
- Марципанову начинку вилити на охолоджену пісочну основу, акуратно розрівняти. Журавлину розподілити по поверхні начинки, кожну ягоду злегка втопити в м’якій начинці.
- Потім пиріг відправити в духовку для завершення процесу випікання. Час перебування в духовці при температурі 180 ° С не більше 20 хвилин, до появи кольору молочного шоколаду. Дверцята духовки бажано не відкривати, але в кінці процесу все ж варто перевірити пиріг на готовність. При перевірці дерев’яною зубочисткою готова начинка повинна бути м’якою і вологою, але не мокрою і чіпкою.
- Готовий пиріг з пісочного тіста з марципанової начинкою дуже обережно перекласти на красиву тарілку, дати трохи охолонути і посипати цукровою пудрою.
- Пісочний пиріг з начинкою з марципану і журавлини бажано залишити на 1 годину, потім розрізати на порційні шматочки і подати на святковий стіл. Приємного вам апетиту і веселого свята!