Смачна і корисна буряк – овоч, який повинен бути в раціоні кожного. А щоб страви з його участю виходили ідеальними, потрібно знати, як варити буряк правильно.
Про користь буряка знають всі, точно так само як і про її відмінних смакових якостях. Які чудові страви можна приготувати з неї! Для сімейного бюджету цей овоч теж хороший – його вартість цілком доступна для кожного.
Зазвичай буряк використовується як інгредієнт для салатів – знаменитий вінегрет, улюблена всіма оселедець під шубою і т.д. Однак не всі господині можуть знати, як варити буряк, скільки часу на це знадобиться і т.д. Взагалі, це дійсно непросто – потрібно ж не тільки відварити так, щоб буряк була смачною, а й зробити це з мінімальними втратами корисних властивостей. Але будемо послідовні …
вибираємо правильно
Знати, як правильно варити буряк, звичайно, добре, але для початку потрібно вибрати відповідні коренеплоди. Смачна варена буряк виходить, якщо відібрати овочі середнього розміру.
Вирізняються вони повинні бути якомога інтенсивніше – чим темніший колір, тим солодший буряк. Шкірка у хороших плодів – щільна, тонка, без пошкоджень і гнилі, що не зморщена.
А ось форма ролі не грає – існують хороші сорти і округлої плескатої форми, і довгастої витягнутої. Особисто мені зручніше працювати з довгими коренеплодами, що нагадують морква.
Якщо є можливість побачити буряк в розрізі – скористайтеся ним. Нерідко в красивих зовні плодах всередині знаходяться білі прожилки, які навіть після тривалого варіння залишаються жорсткими, тобто така буряк для відварювання зовсім не підходить.
готуємо
Як варити буряк в каструлі
Найдоступніший і перевірений спосіб варіння – в каструлі. Зробити це нескладно:
- моєму добре коренеплоди однакового розміру, намагаючись не пошкодити шкірку і залишаючи хвостики;
- в каструлю набираємо достатню кількість води, кип’ятимо;
- в окріп опускаємо всі овочі і зменшуємо вогонь;
- варимо під закритою або трохи прочиненими кришкою;
- перевіряємо, зварилася буряк чи ні за допомогою ножа (повинен увійти до середини з легкістю);
- якщо готова, то зливаємо відвар і тут же заливаємо крижаною водою.
Через 10 хвилин коренеплоди можна чистити і використовувати для запланованого рецепта.
Головне у всьому цьому процесі – правильно вирахувати час варіння буряка до готовності. В середньому 50 хвилин вистачає. Якщо буряк дрібна, то перевіряти ножем можна вже через 40 хвилин. Великі екземпляри слід варити більше години.
У воду під час варіння в каструлі можна додати прянощі для аромату, сік лимона або оцет для збереження кольору і 2-3 ст.л. цукру, щоб овоч став ще солодший. А ось сіль досвідчені кулінари додавати не рекомендують – буряк вийде жорсткою.
Як варити буряк в пароварці
Якщо на кухні є пароварка, то зварити буряк швидко не складе труднощів. Підійде цей спосіб не для всіх рецептів, а тільки для тих, де коренеплід повинен бути нарізаний скибочками, кубиками або брусочками. Цілі екземпляри так не готуються, втім, як і ті, які повинні бути натерту на тертку.
Вимиту і очищену від шкірки буряк нарізаємо так, як того вимагає блюдо.
Cкладиваем в пароварку і через 20 хвилин овоч повністю готовий. Залишиться тільки остудити його і відправити в салат.
Є у цього способу істотний мінус. Слід розуміти, що нарізана буряк при варінні втратить частину соків.
Варимо буряк в скороварці і мультиварці
Такі кухонні помічники як скороварка або мультиварка теж цілком підійдуть для нашої мети.
Скороварка хороша тим, що скорочує час варіння буряка майже в 2 рази. У всьому іншому процес такий же, як і в каструлі.
Мультиварка в даному випадку взагалі не відрізняється від каструлі – кількість хвилин той же, інгредієнти такі ж. Хіба тільки вам пощастило і в цьому кухонної гаджеті є функція відварювання на пару. Тоді не доведеться думати, як швидко зварити буряк на вінегрет – рада про пароварку описаний вище.
Як ще можна приготувати буряк?
Існують ще кілька цікавих способів приготування буряка. Особисто мені дуже подобається запікання в духовці – овоч виходить більш смачним, ароматним, соковитим, та й з каструлями не потрібно возитися. Просто загортаємо вимиту буряк у фольгу, відправляємо в духову шафу, виставляємо 200 градусів і через 1 годину вона готова. В цьому випадку охолоджуємо її не в воді, а просто на столі, розгорнувши фольгу. Детальніше дивіться в статті про запікання в духовці різних овочів для салатів.
Скільки потрібно варити буряк, ми розібралися – дуже швидко зробити це проблематично. Але при наявності мікрохвильовки можна прискорити процес. Цей спосіб вам може знадобиться в крайньому випадку. Коли, як то кажуть, гості на порозі. А у вас нічого не готово до столу.
Вимиту неочищену буряк укладаємо в скляну або керамічну ємність з кришкою і підливати півсклянки води. На найвищій потужності варимо 7 хвилин, потім перевертаємо коренеплоди на іншу сторону і включаємо мікрохвильовку ще на 7 хвилин. Як зрозуміти, що буряк зварилася повністю? Зачекайте 5 хвилин після відключення і перевірте за допомогою ножа. Якщо що – включіть мікрохвильовку ще на 2-3 хвилини.
До речі, в СВЧ-печі можна приготувати буряк в пакеті – теж один з найшвидших способів. Просто укладаємо чисту буряк в пакет, зав’язуємо його, протикаємо в декількох місцях, щоб виходила пара. Час приготування – 10 хвилин, після цього нехай овочі постоять ще 5 хвилин. Я раджу пакет замінити рукавом для запікання – це безпечніше.
Способів варіння буряка багато, як і сучасних гаджетів. Але навчитися цьому під силу всім. Залишилося тільки спробувати всі способи і вибрати улюблений. На закуску рецепти різних салатів з буряком – вибирайте і готуйте.
Відео – варіння буряка в пакеті
У цьому хитрому методі буряк поміщається в пакет і вариться в каструлі. Тим самим овоч не втрачає соки, як і при запіканні в духовці.