Пропонуємо універсальний спосіб засолювання салаки або інший дрібної рибки. Салака пряного посолу на нашу рецептом виходить малосольной, з щільною м’якоттю.
Пропоную вам універсальний рецепт засолювання риби в домашніх умовах. Даний рецепт з’явився шляхом проб і помилок – хотілося приготувати малосольну рибу, яка буде щільною, ароматною і зможе максимально довго зберігатися в холодильнику.
В результаті вийшов відмінний рецепт, який ідеально підходить для засолювання не тільки салаки, але і будь-який інший дрібної риби на зразок кільки або мойви. Зберігати приготовлену таким чином рибку можна протягом тижня. Але зазвичай вона розходиться за 1 день – аж надто смачна! Для більшої риби скористайтеся рецептом засолювання оселедця.
Складові:
- салака – 1 кг
- сіль – 4 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- вода – 1 стакан
- оцет – 3 ст. л.
- цибуля – 1 шт.
- соняшникова олія – 100 мл
- перець чорний мелений – 2-3 щіпки
- мускатний горіх мелений – 1 щіпка.
Спосіб приготування
- Рибу розморозити при кімнатній температурі – на це піде приблизно 30 хвилин.
- Салаку випатрати і видалити голови, добре промити під холодною проточною водою.
- Засипати потрошеную рибу 4 ст. л. солі і 1 ст. л. цукру, добре перемішати руками, щоб сіль і цукор рівномірно розподілилися по всій поверхні. Надіслати салаку солитися в такому вигляді в холодильник на 4 години – за цей час сіль розчиниться і встигне вбратися в потрібній кількості. Порада: Якщо риба велика, то її можна потримати в холодильнику трохи довше, але не більше 6 годин.
- Через зазначений час дістати з холодильника салаку і ретельно промити її під струменем холодної води, щоб пішла зайва сіль. Після цього солону рибу слід щільно вкласти в миску і залити холодною кип’яченою водою, змішаної з оцтом – на кожну склянку води додаємо по 3 столових ложки оцту. Залишити маринуватися на 1 годину, помісі миску в холодильник.
- Тим часом очистити цибулину, нарізати її півкільцями, підготувати лавровий лист і чорний мелений перець.
- Злити оцтовий маринад, взяти банку або будь-яку іншу скляну ємність (не рекомендується використовувати пластикові лотки, якщо солона риба буде довго зберігатися в холодильнику) і укласти на дно перший шар салаки. Зверху покласти трохи цибулі і кілька шматочків лаврового листа, присипати перцем і мускатним горіхом.
- Аналогічно укласти наступний шар риби, чергуючи її з цибулею і спеціями, заповнивши таким чином весь лоток або банку. Залити олією до самого верху, щоб воно повністю покрило салаку. Надіслати рибу в такому вигляді дозрівати в холодильник на 4-5 годин або на ніч.
- Салака, засоленная власноруч, готова! Подавати її найкраще з відвареною картоплею, при бажанні можна додати трохи зелені.
Господині на замітку:
- Кількість солі і приправ можна регулювати на свій смак, але вкрай не рекомендується додавати цукру більше, ніж вказано в рецепті – риба може стати занадто м’якою.
- Соняшникова олія краще взяти домашнє, нерафінована – тоді салака вийде ще ароматні.
- Замість оцту можна використовувати лимонний сік (5-6 стіл. Ложок).
Автор: Наталія Олендра