Багато хто не любить перловку, вважаючи її позбавленою смаку крупою. Пропонуємо спростувати це твердження, приготувавши незвичайний салат з перлової крупи з огірками та цибулею. Відмінне тріо, що з’єднує смак і користь.
Ось і літо – час низькокалорійних і овочевих салатів, та ще й смачних. Це про вас? Чудово! Пропоную приготувати ось такий салат – салат з перлової крупи і огірків. Тут не треба бути майстер-шефом, все просто, а в підсумку – апетитне блюдо, наповнене річної легкістю, грайливістю і фарбами. Салат приємний на смак, незважаючи на повсякденні продукти. Заправка з додаванням меду гармонійно поєднується з перловою крупою і огірками. Такий салат гарний як перекус, а також цілком може послужити гарніром до м’ясних страв.
Складові:
- перлова крупа – 100 г
- свіжий огірок середнього розміру – 2 шт. (Близько 120 г)
- солоний огірок середнього розміру – 2 шт. (Близько 140 г)
- цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт. (Близько 60 г)
- зелень кропу – ½ пучка
для заправки:
- масло рослинне нерафінована – 4 ст. л.
- мед натуральний – ½ ч. л.
- оцет апельсиновий – 1 ст. л.
- часник – 2 зубчики
- чорний мелений перець – за смаком
- сіль за смаком.
приготування:
- Перлову крупу при необхідності перебрати і помістити в чашку відповідного розміру. Промити добре під проточною холодною водою до чистої води.
- Промиту крупу залити чистою холодною водою, дотримуючись таку пропорцію: на 100 грам перловки близько 0,5 літра води, і залишити для набухання на 10-12 годин. Зручніше це зробити з вечора до ранку.
- Перед варінням злити воду, в якій замочувалася перлова крупа. Крупу промити ще раз і викласти в простору каструлю, враховуючи, що під час варіння обсяг крупи збільшитися в 4-5 разів.
- Залити крупу кип’яченою водою, дотримуючись пропорцію 1: 3.
- Каструлю з перловою крупою поставити на повільний вогонь і варити близько 50 хвилин до готовності. Готовність перловки визначається по виду – набрякла, зернятко до зернятка і м’яка на пробу.
Час варіння перлової крупи може варіюватися від 50 хвилин до 1,5 години в залежності від сорту.
- Зварену крупу остудити.
- Свіжі огірки помити, обсушити і обрізати «попки». Нарізати невеликими кубиками.
- У солоних огірків теж обрізати «попки» і нарізати невеликими кубиками.
- Зелень кропу помити, обсушити кухонним рушником і дрібно нарізати.
- Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння, помити холодною водою і нарізати невеликими шматочками. Ось стаття про те, як різати цибулю http://na-vilke.ru/sposoby-i-vidy-narezki-luka.html.
- Скласти в чашку порізані невеликими кубиками свіжі і солоні огірки, ріпчаста цибуля, порізаний невеликими шматочками, дрібно порізану зелень кропу і відварну перлову крупу.
- Приготувати заправку для салату: в невелику чашку налити необхідну кількість нерафінованої соняшникової олії, апельсиновий оцет, додати натуральний мед і дрібно нарізаний часник, приправити за смаком чорним меленим перцем і посолити. Добре розмішати приготовлену заправку.
- Додати приготовану заправку в салат і добре розмішати. Залишити салат на 10 хвилин.
- Розкласти салат з перлової крупи з огірками в салатниці і подати до столу. Смачного!
Господині на замітку:
- Перлову крупу можна зварити і без попереднього замочування. В цьому випадку крупу кілька разів промивають, заливають водою в співвідношенні 1: 4 і варять близько 2 – 2,5 годин під закритою кришкою на повільному вогні, стежачи, щоб не википіла вода.
- Апельсиновий оцет можна замінити яблучним.