Соковиті стиглі помідори, базилік, часник і гострий перець, з’єднуючись в єдину композицію, перетворюються в справжній шедевр смаку і аромату. Приготована на зиму така закуска, завжди прикрасить і доповнить ваш стіл.
Існує величезна кількість рецептів маринованих помідорів. Наприклад, незвичайні і оригінальні консервовані помідори з чорнобривцями. Різноманітність інгредієнтів і їх співвідношення в процесі приготування дарує нам різноманітні смакові відчуття. Наповнюйте банки стиглими щільними помідорами, додайте спеції за смаком. Головне – дотримати пропорції наведеного мною маринаду.
Маринування помідорів є класикою домашнього консервування і дуже популярно в світі. Поєднання помідорів з базиліком подобається багатьом і саме на цих людей розрахований даний рецепт.
Складові:
- невеликі помідори – 600-700 г
- листя синього базиліка – пару гілочок
- часник – 3 зубці
- червоний гострий перець – 2 шматочки
- перець чорний – 5 зерен
- гвоздика – 3 бутона
- запашний перець – 2 зерна
- для маринаду на 1 л води:
- цукор – 1 ст.л
- сіль – 1 ст.л
- 9% столовий оцет – 3 ст.л.
приготування:
- Помідори вибираємо середнього розміру, однаковою мірою зрілості, тугі і не мають пошкоджень. На фото якраз показані приправи для літрової банки. Це 2 гілочки базиліка, 3 зубці часнику, 2 колечка гострого перчика. А також 5 горошин чорного перцю, 2 горошини запашного перцю і 3 бутончики гвоздики.
- Банки добре промиваємо і стерилізуємо зручним способом. Підійде будь-який – за допомогою мікрохвильової печі, в духовці або парою. Обов’язково прокип’ятити у воді кришки для закачування. На дно банки – часник, листочки базиліку, червоний гіркий перець. Заповнюємо банки помідорами доверху.
- Готуємо маринад зі спеціями, в кінці доливаємо оцет.
- Гарячий маринад заливаємо в банки з помідорами. Для підготовки до тривалого зберігання необхідна стерилізація. Час обробки банки з помідорами залежить від ємності посуду. Для стерилізації літрової банки потрібно близько 15 хвилин, 2-х літрової – 20 хвилин, 3-х літрової – 25 хвилин. При стерилізації між денцем банки і дном каструлі прокладете тканинну серветку. Закінчивши стерилізацію, доливаємо маринад до краю банки і закочує кришкою. Перевертаємо банки і ставимо на кришки, щоб переконатися в надійності закачування. У перевернутому положенні залишаємо банки до повного охолодження, попередньо сховавши їх.
- Зберігати такі заготовки можна в коморі міської квартири або погребі приватного будинку. Приготовлені таким чином помідори підійдуть в якості закуски на кожен день і, безсумнівно, прикрасять святковий стіл.
Господині на замітку:
- Для консервації цілком, рекомендується вибирати невеликі помідори з щільною м’якоттю, наприклад, сорту «Кулька» або «Ізраїльська».