Вареники з сушеними грибами і картоплею можна віднести до вегетаріанської кухні, проте їх харчова цінність настільки висока, що практично не поступається м’ясних страв.
Сушені гриби – відмінна основа для приготування печені і рагу. Але найпопулярнішим рецептом, без сумніву, є смачний суп із сушених грибів. Але в цей раз я приготувала неймовірно смачні вареники з приємним лісовим ароматом. Запропонований нами рецепт відноситься до розряду вегетаріанських страв, однак його легко можна перетворити в пісне блюдо. Досить тільки виключити зі списку інгредієнтів яйце, приготувавши прісне тісто на воді, а також для смаження начинки і мастила готових вареників використовувати не вершкове масло, а рослинне. Вареники з грибами відмінно насичують, заповнюють недолік білка і корисних мікроелементів в організмі. Адже, як відомо, гриби – це неперевершений джерело рослинного білка, який відмінно зберігається в сухому продукті. Вареники з грибами і картоплею можна приготувати про запас і заморозити, а потім в потрібний момент відварити необхідну порцію ласощів.
Складові:
- сушені гриби (білі і маслюки) – 1 стакан
- відварну картоплю – 2-3 шт.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- рослинне масло – 25 мл
- топлене масло – 25 мл
- прованські трави – щіпка
- мелений перець – щіпка
- сіль – щіпка
- борошно – 350-400 г
- вода – 80 мл
- яйце – 1 шт.
- оливкова олія – 25 мл
- цибуля порей – 50 г.
приготування
Для початку вам необхідно підготувати сушені гриби до термічній обробці. Все дуже просто: замочіть їх в піалі з гарячою водою. Залиште на 20-30 хвилин. Вибираючи сушені гриби для таких вареників, можна взяти білі гриби, лисички, маслюки, або суміш різних ароматних грибів. Замість сушених грибів в зимовий період можна використовувати печериці або гливи, а влітку – свіжі лісові гриби. Після того, як гриби разбухнут, промийте їх злегка підсоленою водою, щоб прибрати пісок.
А поки можна зайнятися приготуванням тесту. Для нього використовуйте тепле молоко або воду. У миску всипте просіяне борошно. Зробіть поглиблення всередині. Налийте води, трохи оливкового масла, розбийте яйце. Додайте щіпку солі і цукру. Домашнім подобається, коли в тесті відчувається мелений перець, тому додаю його безпосередньо при замішуванні тіста.
Завдяки тому, що тут використовується тепла рідина для тесту, клейковина швидко вбере всю вологу. Тісто буде м’яким і податливим. Замішуйте тісто спочатку в мисці.
Присипте борошном стіл і перекладіть тісто на нього. Протягом 5-10 хвилин ретельно вимішують тісто. Загорніть тісто в плівку і відкладіть його на 15 хвилин. Паралельно ставимо відварювати картопля.
Для начинки очистіть цибулю і нарізуйте півкільцями. Щоб начинка мала ніжний смак, потрібно добре пасерувати всі інгредієнти на суміші рослинного і вершкового масла. Не використовуйте тільки суто вершкове масло, так начинка пригорить.
Додайте терту моркву, після того, як цибуля стане світло-золотистим. Гриби необхідно віджати від зайвої рідини і додати до моркви і цибулі через 3-4 хвилини.
Обсмажте начинку близько п’яти хвилин на невеликому вогні. Можна підливати трохи води, щоб суміш не вийшла дуже сухою. Для аромату грибної начинки додайте прованських трав і меленого перцю, сіль за смаком.
Перекладіть начинку в чашу блендера і ретельно подрібніть її в однорідну масу.
Коли картопля буде готовий, злийте з нього воду, придушити його в пюре. Картоплі в начинці буде не багато, він додасть обсягу і м’якості смаку.
З’єднайте грибну масу з картоплею, змішайте, при необхідності досоліть.
Тісто розкачати в джгут, а потім наріжте маленькими шматочками.
Умочуючи кожен шматочок тіста в борошно, розкачати качалкою в коржик. Щоб вареник не луснув при варінні, що не розгортайте коржі дуже тонко.
Покладіть чайну ложку грибної начинки на середину коржики, скріпіть пальцями краї вареника. Можна надати варенику фігурні краю, загортаючи їх трохи всередину. А можна краю придавити виделкою, щоб вийшли дрібні зубці. Способів красивою ліплення вареників досить багато. Але я раджу подивитися відео – як ліпити вареники кіскою.
Викладайте вареники на дошку, присипану борошном.
Закип’ятіть у великій каструлі воду (2,5-3 літра), додайте столову ложку солі, лавровий лист і жменю запашного перцю. Варіть вареники з начинкою з сухих грибів 3-5 хвилин на сильному вогні. Дістаньте один вареник і спробуйте на готовність.
На сковороді протягом декількох хвилин пасеруйте цибулю порей, нарізаний тонко. Використовуйте топлене вершкове масло або рослинна. Перекладіть шумівкою все вареники на сковороду, обсмажити до красивої золотистої скоринки. Можна подати вареники і просто в відварному вигляді, змастивши вершковим маслом або сметаною.
- Подавайте вареники з сушеними грибами швидше на стіл, поки вони не охололи. У гарячому вигляді вони особливо апетитні і ароматні.
З повагою Ельбі.