Вареники з сушеними грибами і картоплею можна віднести до вегетаріанської кухні, проте їх харчова цінність настільки висока, що практично не поступається м’ясних страв.
Сушені гриби – відмінна основа для приготування печені і рагу. Але найпопулярнішим рецептом, без сумніву, є смачний суп із сушених грибів. Але в цей раз я приготувала неймовірно смачні вареники з приємним лісовим ароматом. Запропонований нами рецепт відноситься до розряду вегетаріанських страв, однак його легко можна перетворити в пісне блюдо. Досить тільки виключити зі списку інгредієнтів яйце, приготувавши прісне тісто на воді, а також для смаження начинки і мастила готових вареників використовувати не вершкове масло, а рослинне. Вареники з грибами відмінно насичують, заповнюють недолік білка і корисних мікроелементів в організмі. Адже, як відомо, гриби – це неперевершений джерело рослинного білка, який відмінно зберігається в сухому продукті. Вареники з грибами і картоплею можна приготувати про запас і заморозити, а потім в потрібний момент відварити необхідну порцію ласощів.
Складові:
- сушені гриби (білі і маслюки) – 1 стакан
- відварну картоплю – 2-3 шт.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- рослинне масло – 25 мл
- топлене масло – 25 мл
- прованські трави – щіпка
- мелений перець – щіпка
- сіль – щіпка
- борошно – 350-400 г
- вода – 80 мл
- яйце – 1 шт.
- оливкова олія – 25 мл
- цибуля порей – 50 г.
приготування
- Для початку вам необхідно підготувати сушені гриби до термічній обробці. Все дуже просто: замочіть їх в піалі з гарячою водою. Залиште на 20-30 хвилин. Вибираючи сушені гриби для таких вареників, можна взяти білі гриби, лисички, маслюки, або суміш різних ароматних грибів. Замість сушених грибів в зимовий період можна використовувати печериці або гливи, а влітку – свіжі лісові гриби. Після того, як гриби разбухнут, промийте їх злегка підсоленою водою, щоб прибрати пісок.
- А поки можна зайнятися приготуванням тесту. Для нього використовуйте тепле молоко або воду. У миску всипте просіяне борошно. Зробіть поглиблення всередині. Налийте води, трохи оливкового масла, розбийте яйце. Додайте щіпку солі і цукру. Домашнім подобається, коли в тесті відчувається мелений перець, тому додаю його безпосередньо при замішуванні тіста.
- Завдяки тому, що тут використовується тепла рідина для тесту, клейковина швидко вбере всю вологу. Тісто буде м’яким і податливим. Замішуйте тісто спочатку в мисці.
- Присипте борошном стіл і перекладіть тісто на нього. Протягом 5-10 хвилин ретельно вимішують тісто. Загорніть тісто в плівку і відкладіть його на 15 хвилин. Паралельно ставимо відварювати картопля.
- Для начинки очистіть цибулю і нарізуйте півкільцями. Щоб начинка мала ніжний смак, потрібно добре пасерувати всі інгредієнти на суміші рослинного і вершкового масла. Не використовуйте тільки суто вершкове масло, так начинка пригорить.
- Додайте терту моркву, після того, як цибуля стане світло-золотистим. Гриби необхідно віджати від зайвої рідини і додати до моркви і цибулі через 3-4 хвилини.
- Обсмажте начинку близько п’яти хвилин на невеликому вогні. Можна підливати трохи води, щоб суміш не вийшла дуже сухою. Для аромату грибної начинки додайте прованських трав і меленого перцю, сіль за смаком.
- Перекладіть начинку в чашу блендера і ретельно подрібніть її в однорідну масу.
- Коли картопля буде готовий, злийте з нього воду, придушити його в пюре. Картоплі в начинці буде не багато, він додасть обсягу і м’якості смаку.
- З’єднайте грибну масу з картоплею, змішайте, при необхідності досоліть.
- Тісто розкачати в джгут, а потім наріжте маленькими шматочками.
- Умочуючи кожен шматочок тіста в борошно, розкачати качалкою в коржик. Щоб вареник не луснув при варінні, що не розгортайте коржі дуже тонко.
- Покладіть чайну ложку грибної начинки на середину коржики, скріпіть пальцями краї вареника. Можна надати варенику фігурні краю, загортаючи їх трохи всередину. А можна краю придавити виделкою, щоб вийшли дрібні зубці. Способів красивою ліплення вареників досить багато. Але я раджу подивитися відео – як ліпити вареники кіскою.
- Викладайте вареники на дошку, присипану борошном.
- Закип’ятіть у великій каструлі воду (2,5-3 літра), додайте столову ложку солі, лавровий лист і жменю запашного перцю. Варіть вареники з начинкою з сухих грибів 3-5 хвилин на сильному вогні. Дістаньте один вареник і спробуйте на готовність.
- На сковороді протягом декількох хвилин пасеруйте цибулю порей, нарізаний тонко. Використовуйте топлене вершкове масло або рослинна. Перекладіть шумівкою все вареники на сковороду, обсмажити до красивої золотистої скоринки. Можна подати вареники і просто в відварному вигляді, змастивши вершковим маслом або сметаною.
- Подавайте вареники з сушеними грибами швидше на стіл, поки вони не охололи. У гарячому вигляді вони особливо апетитні і ароматні.
З повагою Ельбі.