Пропонуємо спробувати цікавий варіант сметанному соусі – з додаванням суміші прованських трав. Соус зі сметани прекрасно підходить до грибних, м’ясних, рибних страв.
Сметанний соус дуже широко застосовується в кулінарії. Якщо приготувати його за цим рецептом, то він вийде досить густим. З таким густим соусом ви можете запекти в духовці рибу, м’ясо або пасту.
Якщо в рецепті вдвічі зменшити кількість борошна або на третину збільшити кількість вершків, то соус можна використовувати в якості підливи до готових страв з м’яса і риби. Чи не густим сметанним соусом можна також полити молода відварна картопля або спагетті.
Якщо до гарячого сметанному соусу додати натертий сир, і розчинити його в ньому, то такий соус можна навіть використовувати для піци.
Прованські трави надають соусу середземноморську нотку. Змінюючи склад приправ, ви можете змінити і смак соусу.
Консистенцію соусу можна регулювати кількістю борошна і вершків на свій розсуд.
Складові:
- борошно – 3 ст. л.
- вершки 33% – 800 мл
- сметана – 250 г
- морська сіль – 0,5 ч. л.
- мелений білий перець – на кінчику ножа
- суміш сухих прованських трав – 1 ч. л.
- дрібно нарізаний кріп (свіжий або заморожений) – 1 ст. л.
Рецепт приготування
На сухій сковороді без краплі олії обсмажте 3 ст. л. муки. Обсмажуйте борошно, трохи помішуючи її до тих пір, поки вона не придбає кремовий відтінок. На це піде приблизно 3 хв.
Помішуючи обсмажену муку, влийте цівкою жирні вершки, в цілому 500 мл. Решта вершки ви використовуєте пізніше для розведення готового соусу і доведення його до потрібної консистенції. Борошно після змішування з вершками неминуче утворює грудочки. Не хвилюйтеся з цього приводу, від них ви позбудетеся пізніше, протерши готовий соус в блендері. Коли соус загусне і стане пузиритися, покладіть в нього відразу всю сметану (250 г).
Після того, як соус закипить, посоліть його (0,5 ч. Л.) І приправте прованськими травами (1 ч. Л.).
Сметанний соус практично вже готовий, залишилося тільки додати йому однорідну текстуру і потрібну консистенцію. Для цього перекладіть соус в каструлю, пробийте його блендером, щоб він став однорідним, без грудочок. А тепер, поступово додаючи вершки (300 мл) і продовжуючи збивання, розведіть соус до потрібної консистенції.
Поставте каструлю зі сметанним соусом на плиту, доведіть його до кипіння і додайте столову ложку дрібно нарізаної зелені кропу (свіжої або замороженої).
- Як бачите, не минуло й півгодини, а приготування соусу зі сметани і прованських трав – закінчено.
Господині на замітку:
- Соус зі сметани хороший тим, що дозволяє господаркам експериментувати, вносити зміни в список інгредієнтів. Наприклад, в сметанний соус замість зазначених мною спецій можна додати ложку тертого хрону, трохи гірчиці, часнику або тертого твердого сиру.