В черговий раз, коли я міркувала над тим, що приготувати з м’яса, на пам’ять прийшла смачна і ароматна свинина, тушкована в соєвому соусі. Це тушковане м’ясо виходить дуже ніжним. Безумовно, результат ще й залежить від частини тушки. Але якщо довго гасити, то і свиняча лопатка, і задня частина, і ошийок з філе вийдуть дуже смачними і м’якими. Не гірше швидко приготовленої свинячої вирізки. Зазвичай м’ясо тушкують від однієї години. Далі стежать за стадією готовності, знімаючи пробу.
Що стосується соусу. Я б назвала це блюдо – свинина в цибульний-соєвому соусі, оскільки цибуля тут грає важливу роль. Він після довгої теплової обробки перетворюється в соус. Це дійсно смачно.
Зі спецій можна вибрати ті, що гармонують зі свининою. Я люблю додавати в м’ясні страви каррі або просто чорний мелений перець. Отже, приступимо до приготування.
Складові:
- свинина – 600 г
- цибуля великий – 1 шт.
- сіль, перець, карі – за смаком
- соєвий соус – 50 мл.
Спосіб приготування
Свинину нарізаємо шматочками. У мене була свиняча лопатка. Вона трохи довше готується ніж, наприклад, вирізка. Але м’ясо виходить дуже смачним. Цибулю нарізаємо півкільцями.
Лук перетираємо руками, щоб він пустив сік.
Зверху кладемо шматочки м’яса. Посипаємо сіллю, каррі і перцем.
Перемішуємо цибулю і м’ясо, злегка пом’явши руками.
Тепер додаємо в маринад для свинини соєвий соус. Ще раз перемішуємо. Маринувати свинину в соєвому соусі потрібно близько години мінімум. Але краще два-три години потримати в холодильнику.
Ось тепер свинина готова до подальшої обробки, а саме до гасіння. Викладаємо і м’ясо і цибулю разом з маринадом в сотейник. Включаємо вогонь і тушкуємо від однієї години. Все залежить від м’яса – наскільки воно швидко стає м’яким. Лопатку потрібно гасити від 1,5 годин. Обов’язково після того, як вміст сотейника закипить, потрібно зменшити вогонь і накрити кришкою. При цьому не забудьте кинути пару горошин запашного перцю. Нехай свинина в соєвому соусі тепер нудиться на повільному вогні.
Коли м’ясо стане м’яким, відключаємо вогонь. У мене лопатка тушілась більше 1,5 годин. Лук став дуже ніжним, практично непомітним. Він перетворився в соус.
- Ось тушкована свинина в соєвому соусі і готова до вживання.
На замітку:
- Тушкована свинина може готуватися як на плиті, так і в духовці або в мультиварці. У духовці м’ясо можна томити в горщиках. А мультиварка впорається з цим завданням за допомогою режиму «Гасіння». Час приготування від 1 години.
- Гасити будь-якого фрагменту тушки, в тому числі і з кісточкою. Але найбільш вдалою виходить тушкована лопатка або ошийок.
- Свиняче м’ясо можна замінити телятиною, очищеної від жилок.