Хочу, немає, мрію мати вдома посуд з чавуну. Щоб було багато різних предметів:
- маленька дрібна сковородочка для мереживних тонких млинців,
- сковорода побільше для яєчні з беконом і
- найбільша – для смаженої картоплі на всю сім’ю.
Втім, сковородами мої мрії не обмежуються. Якщо вже мріяти, то з розмахом. Дуже, на мій погляд, необхідні моїй родині ще три предмети, про які варто розповісти докладніше. Хочу ось таку утятницу:
Але це ще не все.
У дитинстві ми часто бували в Грузії, на березі Чорного моря, може бути тому, до національної кухні цієї республіки у мене трепетне і ніжне ставлення. Будинки мама готувала плов в чавунці, і з усіх інших варіантів, створених в умовах міських квартир, саме він був найбільше схожий на справжній. А яка молочна каша виходить в такому чавунному горщику! Тільки заради неї, присмаченою топленим маслом, вершками, родзинками, видобутої з духовки і дихаючої домашнім затишком варто купити посуд з чавуну.
Для дачі просто необхідний справжній казан. Незважаючи на те, що заміська резиденція нашої сім’ї цілком облаштована і практично нарівні з міською квартирою наділена побутовою технікою, приготування суботнього вечері на відкритому повітрі – це традиція. Без гостей цей захід ніколи не обходиться, тому я планую вибрати ємність ніяк не менше 5 літрів.
На відкритому вогні чавунному посуді нічого не зробиться, та й очистити її після використання не складно, можна навіть застосовувати абразивні миючі засоби, хоча в цьому відношенні ми, звичайно, розпестилися – раніше-то чугуніну в холодній воді на річці піском шкребли, а служили такі горщики та казани не одне десятиліття. Хороший матеріал – міцний, довговічний, а головне – надійний. Нічого не боїться, ніколи не підведе.
Почитав я тут статті, подивився посуд на сайті www.imperia-posudy.ru. Фахівці пояснюють неповторний смак страв з чавунних горщиків і сковорідок просто – теплоємність мовляв, велика, тому і каша «упревать», і млинці пропікаються, і м’ясо ніжніше ніжного виходить. Їм видніше, звичайно, а по мені, так це через душевності чавуну, зберігача кулінарних традицій. Примітно, до речі, що не тільки в Росії використовувався цей сплав для виробництва начиння. Купити посуд із чавуну можна було на схід і на захід від, на північ і на південь від нашої країни. Недарма ж певний період часу в світовій історії так і називається – чавунний століття.
У сучасному світі частіше використовують інші технології, і відмовити їм у зручності, комфорт приготування їжі просто неможливо. Все швидко, просто, функціонально і корисно. Більшість людей і те, як відкритий вогонь-то виглядає, згадують тільки тоді, коли хтось запальничкою клацне. Я не проти прогресу. Сам, коли поспішаю, користуюся і мультиваркою, і мікрохвильовою піччю. Ось тільки якщо Ви хочете влаштувати справжнє кулінарне свято і пригостити своїх близьких так, щоб вони ще довго при згадці про застілля мрійливо закатували очі, треба все-таки придбати посуд з чавуну. Багато вона місця не займе, а простих, але так необхідних радостей в родині додасть. А коли в будинку все ситі і задоволені – скандалів стає менше, а любові і взаєморозуміння – більше.