Ці красиві булочки у вигляді яблучок з сюрпризом всередині – з яблучно-журавлинною начинкою.
Самий духовний і світле свято християн – Великдень. Христос Воскрес! Воістину Воскрес! І для всього світу почалася справжня весна, радісне і світле ранок нового життя, яке треба зустріти достойно – з найсмачнішими стравами і апетитною випічкою, наприклад, ось такими булочками. Вони схожі своїм видом на рум’яні яблука. Пишні красиві булочки з ароматною начинкою з яблука і журавлини обов’язково прикрасять святкове чаювання в колі рідних і близьких в це радісне свято добра.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне вищого сорту – 350 грам
- дріжджі сухі активні – ½ чайної ложки
- сметана 15-20% – 120 грам
- цукровий пісок – 3 столові ложки
- яйце куряче – 1 штука
- сіль – ½ чайної ложки
- вершкове масло – 20 грам
- молоко – 40 мілілітрів
для начинки:
- яблуко середнього розміру – 1 штука (близько 100 грам)
- журавлина сушена – 2 столові ложки
- вершкове масло – 1,5 столових ложки
- цукор – пісок – 2 столові ложки
для обмазки:
- крута заварка – 2 столові ложки
- для обмазки після випічки:
- мед натуральний – 1 столова ложка
- заварка – 1 чайна ложка
для прикрас:
- зубочистки – 10 штук
- гарбузове насіння – 10 штук.
приготування
- Перш ніж зайнятися замешиванием тесту, необхідно активувати сухі дріжджі. Для цього в зберігає тепло ємність налити тепле молоко, додати сухі активні дріжджі і цукор – пісок, добре перемішати, закрити щільно кришкою і залишити в теплому місці на 30 хвилин. Дріжджі почнуть споживати цукор і виділяти вуглекислий газ, що сприяє підняттю тіста, поверхня суміші в ємності запіниться. Дріжджі активні.
- У глибоку чисту чашку розбити яйце, додати сметану, сіль і розтоплене вершкове масло, добре збити.
- Потім в сметанним суміш просіяти борошно і добре перемішати дерев’яною ложкою.
- В отриману борошняну масу додати порціями молоко з активними дріжджами і замісити злегка липнуче до рук еластичне тісто.
- Що вийшло тесту надати форму кулі і помістити в чисту глибоку чашку, яку закрити кришкою і поставити в тепле місце на 2 години. За цей час тісто збільшитися в об’ємі в 2-2,5 рази.
- Поки тісто піднімається, приготувати начинку. Для цього яблука почистити від шкірки і насінної коробочки. Очищене яблуко нарізати невеликими шматочками. У сотейнику розтопити на середньому вогні вершкове масло, всипати цукор – пісок, додати нарізане невеликими шматочками яблуко, вимиту попередньо сушену журавлину і, помішуючи дерев’яною лопаткою, гасити начинку до м’якості яблук близько 5 хвилин Приготовану начинку остудити.
- Що піднялося тісто добре обмять чистими, змазаними рослинним маслом руками і викласти на обробну поверхню. Розділити тісто на 8 рівних частин, близько 60 грам кожен.
- На робочій поверхні розкачати кожен шматочок тіста в невеликий круглий пласт діаметром близько 5-6 сантиметрів, на середину якого викласти чайну ложку приготованої начинки з яблука і журавлини, сформувати круглу булочку, яку укласти в силіконову форму для випічки 6 – 8 круглих маффинов. Таким же чином сформувати і укласти інші булочки.
- Форму для випічки накрити чистим рушником і залишити булочки для вистоювання на 30-40 хвилин.
- Перед випічкою поверхню булочок змастити крутий заваркою і вставити в центр булочки зубочистку.
- Випікати булочки до зарум’янювання в духовці при температурі 180 градусів близько 20 хвилин.
- Мед змішати з заваркою до однорідності суміші.
- Готові булочки вийняти з духовки і змастити їх поверхню медової сумішшю. «Приклеїти» «листочок» – гарбузову насіння. Залишити булочки остигати.
- Булочки «Яблучка» готові, можна подавати на стіл. Смачного!
Господині на замітку:
- можна приготувати яблучну начинку на ваш смак, наприклад, використовувати для начинки яблучний джем;
- якщо немає силіконової форми для випічки маффінів, використовуйте паперові форми.